Summitul pentru pace, anunțat de președinții Ucrainei și Elveției la mijlocul lunii ianuarie, va avea loc în curând la Geneva. Acesta este primul eveniment care vizează restabilirea păcii și securității în Ucraina, la care vor fi reprezentate peste 100 de state și organizații. În 2022 au avut loc negocierile de la Istanbul, iar în 2023 au avut loc conferințe de pace în Danemarca, Arabia Saudită și Malta. Anul acesta, conferința a avut loc la Davos. De exemplu, ultima conferință de la Davos din 14 ianuarie 2024 a atras 80 de state. Acest lucru indică o tendință pozitivă de creștere a amplorii și a importanței unor astfel de întâlniri.
Cu toate acestea, obiectivul principal al Summit-ului pentru pace din 15 iunie 2024 – de a aduce liderii Sudului Global la masa de negocieri – a rămas nerealizat pe deplin din cauza absenței Rusiei printre participanții invitați. În acest sens, din cele 10 puncte ale „Formulei păcii” a președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, doar trei vor fi aduse în discuție în cadrul Summit-ului din iunie. Aceste puncte se referă la agenda globală și nu afectează problemele de integritate teritorială și încetarea focului. Vorbim despre securitatea nucleară și alimentară pe fundalul CNE Zaporizhia ocupată și bombardarea infrastructurii portuare ucrainene, precum și despre schimbul de prizonieri de război în formatul „toți pentru toți”.
Summitul pentru pace din 15 iunie va servi drept imbold pentru începerea unui nou discurs mai serios pe tema „cum să oprim războiul din Ucraina”, care ia zilnic viața celor mai buni reprezentanți ai poporului ucrainean. Pe baza fundației create la Geneva, va fi posibilă planificarea următorului Summit, chiar mai mare, cu participarea liderilor Rusiei, Chinei și Statelor Unite. Fără prezența lor, va fi extrem de dificil să se obțină acorduri și rezultate și, cel mai important, să se oblige părțile în conflict să le respecte.
Summitul pentru pace nu este doar dorința lui Vladimir Zelensky de a atrage din nou atenția lumii asupra situației din Ucraina și de a obține dreptate, garanții de securitate și cer calm pentru cetățenii săi. Este, de asemenea, un semnal pentru societățile democratice că vor fi în pragul dezastrului ireversibil dacă vor permite Ucrainei să cadă în mâinile Moscovei.
Acordarea păcii prin primirea de garanții scrise de securitate pentru Ucraina și suveranitatea acesteia de la liderii geopolitici va contribui la păstrarea instituțiilor și valorilor democratice, precum și la restabilirea respectului pentru dreptul internațional și pentru Carta ONU.
Oricât de tentantă ar părea ideea de a repeta Acordurile de la Munchen în legătură cu Rusia, aceasta va duce la același rezultat – un nou război global. Dacă hegemonii secolului XXI nu văd scenarii în care Rusia trebuie să eșueze, ei trebuie să înțeleagă că nici nu există scenarii în care Ucraina poate și ar trebui să piardă, pentru că ambele căi duc la destabilizarea ordinii mondiale.