Internaţional

Summitul NATO. Zelenski: Rezultate bune, dar o invitație de aderare ar fi fost ideală. Stoltenberg: Sunteți cu un pas mai aproape

Ucraina este mai aproape de NATO ca niciodată. Asigurarea vine din partea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski,  înainte de ședința inaugurală a noului Consiliul NATO-Ucraina. La rândul lui, liderul ucrainean a salutat suportul oferit de aliații NATO, dar a subliniat că „o invitație de aderare la NATO ar fi fost ideală”. 

În cadrul unei conferințe de presă comune, secretarul NATO a declarat că NATO va continua să susțină Ucraina. 

„Anul trecut când Putin a atacat Ucraina, a subestimat curajul si determinarea poporului și liderilor de la Kiev. Dar, a subestimat și unitatea NATO, care va continua să vă susțină. Acum am decis asupra un pachet de asistență care să aducă Ucraina mai aproape de NATO. Acest pachet vine să reafirme că Ucraina va deveni membru NATO prin excluderea planului de acțiuni pentru aderare”, a declarat Stoltenberg. 

Stoltenberg a mai adăugat că în cadrul acestui summit, discuțiile vor avea loc pe picior de egalitate și că toate deciziile vor fi luate de comun acord.

„Vom lansa invitația de aderare a Ucrainei la NATO, când aliații vor decide de comun acord că toate condițiile au fost întrunite. Trebuie să ne asigurăm că atunci când acest război teribil se va încheia, vor exista garanții sigure pentru securitatea Ucrainei, așa încât istoria să nu se repete”, a conchis secretarul NATO.

La rândul său, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a mulțumit pentru pachetul de suport din partea partenerilor NATO, dar și pentru decizia de a exclude planul de acțiuni pe calea aderării la Alianță

„Este important că Ucraina nu va avea nevoie de acel plan de acțiuni pe calea aderării la NATO și ne exprimăm gratitudinea pentru acest lucru. Aș vrea ca acest summit să fie un succes, pentru poporul ucrainean, pentru militarii noștri pe câmpul de luptă, pentru copiii noștri, pentru toată lumea, dar în special pentru garanțiile de securitate. Putem constata că rezultatele summitului sunt bune, dar o invitație de aderare ar fi fost ideală”, a spus Zelenski, adresându-se secretarului NATO.

#Zelenski #Summitul_NATO #invitație_de_aderare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button