Analize și opinii

Summitul pentru pace din Elveția: unitate în numele integrității teritoriale și securității Ucrainei

Elveția a găzduit primul Summit global pentru pace, care a devenit o senzație mondială și a reunit peste 90 de țări în jurul unei mese. Acest eveniment a reprezentat un succes semnificativ pentru diplomația ucraineană, care, odată cu izbucnirea războiului, s-a îndreptat nu numai către țările occidentale, ci și către reprezentanții “Sudului global”, a căror influență în lumea modernă este în creștere.

Summitul din Elveția a reprezentat o etapă importantă în lupta împotriva propagandei rusești. După cum se știe, Rusia nu numai că nu a fost invitată la el, dar a încercat să intervină în toate modurile posibile. Cu toate acestea, acest lucru nu a dus la nimic. Țările au reușit să se întâlnească și să discute un număr foarte mare de probleme. Principala dintre ele este strategia de încetare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, restaurarea securității mondiale și responsabilitatea Rusiei pentru toate crimele comise împotriva Ucrainei.

În condițiile crizei structurilor internaționale, cum ar fi ONU, care de fapt și-au pierdut influența asupra proceselor mondiale odată cu începerea războiului împotriva Ucrainei, o astfel de întâlnire este de mare importanță. Este vorba de un dialog între liderii unor state situate pe continente diferite, ceea ce subliniază înțelegerea caracterului global și fragil al păcii în lume.

Unul dintre rezultatele cheie ale summitului a fost adoptarea unui comunicat de susținere a integrității teritoriale a Ucrainei. Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskyy, a declarat că acest comunicat va fi deschis pentru semnarea de către fiecare țară care respectă Carta ONU. Zelensky și-a exprimat recunoștința față de toți participanții la summit. “Acesta este un mare succes pentru Ucraina și pentru toți partenerii noștri, iar obiectivul nostru just este ca toate țările să ni se alăture”, a declarat el.

Trei provocări cheie au fost discutate în detaliu în timpul summitului: securitatea nucleară, securitatea alimentară și întoarcerea ucrainenilor capturați și deportați, inclusiv a miilor de copii răpiți de Rusia. Președintele a remarcat că toți participanții au susținut integritatea teritorială a Ucrainei, subliniind că nu poate exista o pace durabilă fără restabilirea integrității teritoriale.

După summit, s-a propus continuarea activității comune la un nivel mai tehnic, la nivel de consilieri și miniștri, sub forma unor reuniuni speciale sub conducerea sau co-lideratul fiecărei țări. Zelensky a precizat că au fost deja încheiate acorduri preliminare cu țări precum Franța, Republica Cehă, Turcia, Kenya, Arabia Saudită, Statele Unite, Norvegia, Polonia, Canada, Qatar, Chile, Ghana, Finlanda, Olanda, Germania și Regatul Unit pentru a desfășura activitatea acestor grupuri.

Reprezentanții țărilor și-au exprimat nu numai sprijinul pentru Ucraina, ci au subliniat, de asemenea, faptul că Ucraina a fost cea care a împiedicat agresiunea militară rusă să se extindă pe continentul european. În special, ministrul moldovean de externe a subliniat faptul că Moldova se află sub protecția Ucrainei, care a împiedicat trupele rusești să se instaleze nu doar la Kiev, ci și la Chișinău.

De asemenea, președintele ucrainean a invitat toate țările care recunosc caracterul obligatoriu al Cartei ONU ca bază pentru cooperarea între națiuni să participe la lucrările grupurilor tehnice. Acest lucru este necesar nu numai pentru a rezolva problemele ridicate la 15 și 16 iunie, ci și pentru a organiza un nou summit la care ar putea fi invitat un reprezentant al Rusiei, care dorește sincer să pună capăt războiului în condiții echitabile și să restabilească securitatea. Zelensky a subliniat că “primul și al doilea summit pentru pace ar trebui să unească munca noastră comună privind detaliile păcii. Suntem în război și nu avem timp pentru o muncă pe termen lung. Să ne îndreptăm spre pace înseamnă să acționăm rapid. Pregătirile ar trebui să dureze luni, nu ani”.

#Summit #pace #Elvetia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button