Război în Ucraina

Tancurile Abrams și Leopard: De ce sunt importante pentru Ucraina

Kievul a cerut de multă vreme națiunilor occidentale să trimită tancuri de luptă, argumentând că acestea sunt esențiale pentru succesul lor pe câmpul de luptă.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a fost de acord să trimită tancurile sale de luptă Leopard 2 în Ucraina. Vestea vine pe fondul unor informații potrivit cărora Washingtonul a anunțat că o să trimită 31 de tancuri M1 Abrams în primele linii ale frontului din Ucraina, transmite sursa.

La fel ca Germania, Statele Unite au avut un moment de ezitare. În timp ce Berlinul era îngrijorat de escaladarea războiului, Washingtonul a citat provocări logistice și de întreținere cu care s-ar putea confrunta ucrainenii dacă ar primi Abrams.

Ambele vehicule blindate sunt considerate de ultimă generație și sunt mai puternice decât multe tancuri din epoca sovietică lansate atât de forțele ruse, cât și de cele ucrainene.

„Leopardul și American Abrams sunt de fapt gemeni”, a declarat Sydney Freedberg, editor colaborator al revistei digitale, Breaking Defence, pentru Al Jazeera.

Tancurile Leopard 2 au fost produse pentru prima dată în 1979 de către Krauss-Maffei pentru Ministerul German al Apărării și sunt folosite de armatele din Austria, Canada, Chile, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Singapore, Elveția, Suedia, Spania și Turcia.

Primul tanc M1 a fost produs de General Dynamics Land Systems (GDLS) în 1978 și a fost livrat armatei SUA în 1980.

„Se aseamănă foarte mult. Vehicule mari, puternic blindate. Mult mai bine protejat decât orice au construit sovieticii sau orice au rușii în prezent”, a spus Freedberg.

Principala diferență dintre Abrams și Leopard 2 este motorul.

Leopard 2 are un motor diesel MTU MB 873, care este mult mai ușor de întreținut și utilizat pe scară largă în toată Europa, în timp ce Abrams folosește un motor cu turbină mai puternic și mai complex.

Potrivit lui Freedberg, deoarece tancurile Abrams sunt utilizate mult mai puțin în toată Europa, Ucraina ar putea avea dificultăți să facă față infrastructurii logistice, cum ar fi obținerea de piese de schimb, depozitarea și întreținerea generală. Tancul cu o capacitate de patru persoane va necesita, de asemenea, instruire suplimentară cu privire la mașinile complexe.

M1 Abrams are specificații similare cu Leopard 2, dar cu câteva avantaje clare. Versiunile moderne au straturi de protecție cu blindaj de uraniu, care oferă beneficii semnificative echipajului din interior.

În prezent, sunt țări care operează versiuni mai puțin moderne ale Abrams, printre care Australia, Irak, Egipt, Kuweit și Maroc, în timp ce Polonia are 250 de exemplare comandate, programate să înceapă să sosească în 2024.

Egiptul are, de departe, cele mai multe tancuri Abrams în serviciu, cu peste 1.000 de modele M1A1 mai vechi, ca urmare a unui acord de coproducție cu Statele Unite care durează de zeci de ani.

Ambasadorul Rusiei în SUA a spus că posibila livrare a tancurilor Abrams la Kiev de către Washington ar fi „o altă provocare flagrantă” împotriva Moscovei și că Occidentul își va regreta „amăgirea” că Ucraina poate câștiga pe câmpul de luptă.

Potrivit lui Alex Gatopoulos, analist Al Jazeera, tancurile de luptă principale de ultimă generație sunt vitale pentru Ucraina dacă dorește să facă distrugeri masive în liniile defensive rusești și să recupereze teritoriul pe care forțele ruse l-au ocupat în primele săptămâni ale invaziei.

Sudul Ucrainei este un teritoriu plat și ideal pentru tancuri. Rusia a construit șiruri de tranșee și buncăre fortificate pentru a opri avansul ucrainean în zonă.

Kievul susține că are nevoie de 300 de tancuri principale de luptă moderne pentru a câștiga războiul. Probabil că nu va primi chiar atâtea.

Cu tancurile germane Leopard, cele americane Abrams, și britanice, Chalanger, armata ucraineană ar dispune nu doar de mai multă putere de foc, mobilitate și precizie, ci și de mai multă protecție pentru echipaje, însă ar putea trece luni până când toate aceste tancuri vor intra în luptă, iar Rusia ar putea porni ofensiva majoră anunțată în câteva săptămâni.

#tancuri #război #arme

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button