Internaţional

Ţările membre ale NATO şi-au exprimat „solidaritatea” cu Israelul: „Israelul nu este singur”

Ţările membre ale NATO, reunite la Bruxelles la nivelul miniştrilor apărării, şi-au exprimat joi „solidaritatea” cu Israelul după atacul lansat de mişcarea palestiniană Hamas la finalul săptămânii trecute, dar au cerut ca reacţia să fie „proporţională”, indică un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit sursei.

„Aliaţii şi-au exprimat solidaritatea cu Israel, indicând în mod clar că (această ţară) are dreptul de a se apăra într-o manieră proporţională contra acestor acte de terorism nejustificate”, arată un comunicat al NATO difuzat la scurt timp după începerea celei de-a doua zile a reuniunii miniştrilor apărării din NATO, preluat de Agerpres.

Participanţii i-au cerut Hamas „eliberarea imediată” a tuturor ostaticilor şi protejarea cât mai bună posibil a civililor. Ei au declarat în mod clar că nicio ţară şi nicio organizaţie nu ar trebui să caute obţinerea de avantaje de pe urma situaţiei actuale.

Miniştrii apărării aliaţi au fost informaţi de omologul lor israelian, Yoav Gallant, care s-a adresat prin videoconferinţă, despre „atrocităţile comise de Hamas contra civililor israelieni şi cetăţenilor mai multor ţări membre NATO”.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a afirmat că NATO condamnă atacurile teroriste în cei mai puternici termeni posibili, adăugând că „Israelul nu este singur”.

Secretarul apărării din SUA, Lloyd Austin, a salutat faptul că NATO „este mai puternică şi mai unită ca oricând” şi a subliniat că alianţa continuă să fie „forul fundamental” pentru menţinerea de consultări asupra securităţii transatlantice.

După șase zile de război între Israel și Fâșia Gaza, bilanțul a ajuns la aproape 3000 de morți și peste 8000 de răniți în ambele tabere. 

În timp ce armata israeliană continuă bombardamentele pe teritoriul palestinian pentru a distruge grupul islamist Hamas, președintele american Joe Biden a îndemnat Tel Avivul să opereze după regulile de război și a transmis un mesaj clar de atenționare Iranului.

#NATO #Israel #susținere

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button