InternaţionalPolitică

Alegeri prezidențiale în Turcia: Erdogan și-a proclamat victoria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a revendicat duminică după-amiază victoria în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în timp ce continuă numărarea voturilor, dar rezultatele parţiale neconfirmate încă de autoritatea electorală şi comunicate de agenţia oficială Anadolu îl dau ca sigur câştigător.

Conform acestor rezultate, după numărarea a 99% din buletinele de vot, Recep Tayyip Erdogan a obţinut 52,1% din voturi, iar adversarul său Kemal Kiliçdaroglu 47,9%, transmite agerpres.ro.

„Naţiunea noastră ne-a încredinţat responsabilitatea de a guverna pentru următorii cinci ani”, a spus Erdogan, vorbind în faţa simpatizanţilor săi pe plafonul unui autobuz în faţa reşedinţei sale din Istanbul spre care se îndreaptă o mulţime entuziastă.

„Ne vom respecta promisiunile făcute poporului”, a asigurat el, remarcând totodată că „aceste alegeri au demonstrat că nimeni nu poate ataca realizările acestei ţări”.

Erdogan a mai subliniat că aceste alegeri, precum şi legislativele desfăşurate pe 14 mai odată cu primul tur al prezidenţialelor şi în urma cărora partidul său Justiţie şi Dezvoltare (AKP) şi-a păstrat majoritatea, deşi a pierdut mandate, constituie un dublu eşec pentru CHP, formaţiunea social-democrată a opozantului Kiliçdaroglu.

Liderul turc a mai acuzat partidul CHP şi formaţiunile aliate acestuia că sunt „infiltrate de mişcarea LGBTI”, dat fiind că au insistat asupra drepturilor persoanelor gay pentru a se conforma astfel ideilor progresiste occidentale. „Pentru noi familia este sfântă”, a subliniat Erdogan.

După această scurtă intervenţie el a plecat spre capitala Ankara, unde va susţine obişnuitul „discurs din balcon” la palatul prezidenţial.

Deşi confruntat cu un context nefavorabil dat de inflaţia galopantă, cutremurul din februarie soldat cu peste 50.000 de morţi şi relaţiile tensionate cu Occidentul, care dorea o victorie a lui Kiliçdaroglu, plus erodarea sa la putere, Erdogan şi-a păstrat totuşi un nivel suficient de popularitate care îi permite acum obţinerea unui al treilea mandat prezidenţial.

#Erdogan #Turcia #alegeri_prezidențiale

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button