Marți, 25 octombrie, magistrații Curții de Apel Chișinău vor decide soarta deputatei Partidului Politic Șor, Marina Tauber. Ședința de examinare a recursului va avea loc, după ce pe 21 octombrie, procurorul de caz a contestat cu recurs încheierea instanței de judecată prin care în privința învinuitei Tauber Marina măsura preventivă „arestarea la domiciliu” a fost înlocuită cu „eliberarea provizorie sub control judiciar”, transmite sursa.
Pe 18 octombrie, parlamentara Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Politic „Șor” a fost plasată sub control judiciar pentru 30 de zile.
Instanța a decis și a admis parțial demersul procurorilor. Astfel, începând cu data de 18 octombrie, Marina Tauber se eliberează din arest la domiciliu și va fi sub control judiciar 30 de zile.
La doar două zile după ce magistrații au trecut-o pe Tauber din arest la domiciliu, sub control judiciar, procurorii au decis că deputata are interdicție de a părăsi municipiul Chișinău. De cealaltă parte, avocații au declarat că o dată cu introducerea restricției, în privința ei s-a comis un abuz și vor contesta decizia în instanța superioară.
Moldova News reamintește că parlamentara a fost reținută la scurt timp după ce ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii anticorupție, au descins pe 21 iulie, cu percheziții în mai multe locații din țară, în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Șor.
Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.
Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.