Economie

Taxe, administrare și contabilitate: Ce trebuie să facă statele pentru aderarea la UE

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va necesita numeroase reforme. Piața unică europeană și mediul de reglementare comun dictează o legislație cât mai armonizată pentru toate statele membre.

Legislația fiscală nu este o excepție. Procesul de armonizare a sistemului fiscal ucrainean cu cel european a început încă din momentul semnării acordului de asociere cu UE, relevă o analiză, transmite sursa.

Acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE impune accelerarea acestor eforturi. Astfel, Ucraina stabilește când și în ce măsură va fi pregătită să adere la familia europeană.

Schimbarea regulilor de obținere a statutului de membru al UE

„Dacă vrem să devenim membri ai Uniunii Europene, trebuie să acceptăm regulile și condițiile lor”, a declarat Danil Ghetmanțev, șeful Comisiei parlamentare pentru politică fiscală, în cadrul unei dezbateri deschise, care a avut loc recent.

Potrivit acestuia, Ucraina ar trebui să țină cont încă de pe acum de standardele, normele și directivele actuale ale UE și, odată cu aceasta, să urmărească îndeaproape apariția proiectelor privind reglementarea fiscală în Uniunea Europeană, pentru ca mai târziu să nu fie nevoită să facă din nou modificări în legislația internă.

„Am efectuat o analiză: impozitele sunt acum cel mai nearmonizat domeniu, necesitând multă muncă complexă cu detaliile”, a declarat șeful comisiei fiscale a Radei Supreme, Danil Ghetmanțev. Comisia Europeană acordă o atenție deosebită coordonării politicilor armonizate ale statelor membre ale UE privind impozitele indirecte, adică taxa pe valoarea adăugată (TVA) și accizele, inclusiv pentru produsele din tutun și alcool.

Accizele – între protejarea sănătății și suplinirea bugetului

Experții indică deja asupra a ceea pe ce ar trebui să se concentreze legislatorii și autoritățile de reglementare.
„În prezent, acciza este una dintre cele mai armonizate taxe din UE. Ucraina, care a solicitat să adere la această entitate de integrare, ar trebui să ia în considerare cerințele legislației europene generale în domeniul accizelor pentru produsele din tutun, precum și abordările țărilor UE în ceea ce privește stabilirea ratelor accizelor relevante”, este menționat în studiul e organizației de cercetare Growford Institute.

Printre obiectivele unei politici echilibrate de accizare, analiștii organizației subliniază nu doar încasările la a buget, ci și promovarea inovației și a producerii, îmbunătățirea sănătății publice, prevenirea fraudei, evaziunii și abuzului fiscal.

Un exemplu relevant al modului în care politica de accizare a UE contribuie la sănătatea publică este reprezentat de ratele mai mici ale accizelor pentru produsele de încălzire a tutunului și lichidele pentru țigările electronice, în comparație cu accizele pentru țigări. Această abordare în ceea ce privește impozitarea produselor inovatoare, care conțin nicotină, creează stimulente economice pentru a-i încuraja pe fumători să treacă la alternative mai puțin nocive. În UE, acestea sunt mai ieftine decât țigările clasice tocmai datorită ratei mai mici a accizei.

Conform Institutului Growford, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să implementeze o impozitare diferențiată a accizelor pentru aceste produse: „Pe măsură ce astfel de produse alternative au devenit mai răspândite și mai populare în rândul consumatorilor, mulți legislatori au fost de acord să creeze o categorie separată de accize pentru acestea. În prezent, toate țările UE au o acciză mai mică pentru astfel de produse în comparație cu țigările”.

Diferența medie dintre acciza pentru țigările convenționale și acciza pentru produsele inovatoare, care sunt mai puțin nocive, este în UE de 66,3%.

Prin urmare, țările care solicită aderarea la UE vor trebui să depună eforturi pentru a pune în aplicare, înainte de aderare, diferite rate de accize pentru diferite categorii de produse din tutun. În prezent, dintre țările candidate, doar Ucraina și Moldova au rate identice ale accizelor pentru produsele fără fum și țigări.

„Comisia Europeană subliniază faptul că, în țările UE, abordările diferite privind clasificarea și stabilirea accizelor pentru dispozitivele fără fum creează obstacole în calea funcționării pieței unice. Acest lucru poate denatura concurența și, în plus, apar bariere administrative în circulația transfrontalieră a acestor produse, între țările care au ales abordări diferite în acest domeniu”, avertizează Institutul Growford cu privire la necesitatea introducerii în Ucraina și Moldova a unor accize diferite pentru țigările clasice și dispozitivele fără fum.

În prezent, toate țările UE au accize mai mici pentru aceste produse, iar 15 țări europene au rate mai mici de accize pentru lichidele destinate țigărilor electronice.

Standarde europene de reglementare

„Ucraina este aproape singura jurisdicție din Europa, în afară de Moldova, care are accizele pentru dispozitivele fără fum stabilite la același nivel cu cele pentru țigări. Acest lucru se întâmplă deși toate statele membre ale UE, împreună cu Marea Britanie și Elveția, stabilesc accize mai mici pentru aceste produse decât pentru țigările tradiționale. Ținând cont de acest lucru, politica ucraineană în materie de accize se confruntă cu o sarcină extrem de dificilă, care ar trebui să asigure în același timp un echilibru optim între sănătatea publică, procesele de integrare europeană, atingerea obiectivelor de suplinire a bugetului de stat, precum și nivelarea consecințelor dezechilibrului dintre accizele la produsele din tutun în Ucraina și în țările vecine”, spune Oleg Ghetman, economist, specialist în administrarea fiscală la Institutul de Transformări Socio-Economice.

Tatiana Koșciuk, coautor al studiului Institutului Growford, a menționat că Ucraina și Moldova, care acum merg cot la cot pe calea integrării europene, sunt obligate să-și adapteze treptat legislația fiscală la cerințele directivelor UE, printre care se numără și Directiva 2011/64/CE a Consiliului privind accizele la țigări, trabucuri, țigări de foi și tutun de fumat: „Este la fel de important să se țină cont de experiența țărilor UE în ceea ce privește reforma fiscală”, amintește expertul.

„Aceasta se referă atât la majorarea treptată a ratei accizelor pentru țigări, cu scopul de a evita creșterea bruscă a comerțului ilegal de tutun, cât și la stabilirea unor rate de accize diferențiate pentru dispozitivele fără fum și țigări. Începând cu aprilie 2023, în medie, acciza pentru dispozitivele fără fum era de 3,5 ori mai mică în țările UE în comparație cu cea pentru țigări, ceea ce se datorează, printre altele, riscurilor potențial reduse pentru sănătate, pe care le implică utilizarea dispozitivelor de ultimă generație”.

Parlamentarii ucraineni subliniază că Ucraina va lucra la armonizarea legislației fiscale cu standardele UE: „Eurointegrarea nu este o chestiune de alegere, ci de supraviețuire, așa că nu poate fi înlocuită cu nimic”, a subliniat Danil Ghetmanțev, președintele Comisiei parlamentare fiscale.

#taxe #administrare #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button