Politică

Tensiuni între Polonia și Ucraina: Cele două țări partenere și-au convocat reciproc ambasadorii

Kievul și Varșovia și-au convocat marţi reciproc ambasadorii după escaladarea unei dispute izbucnite în urma unei declaraţii făcute de un consilier de politică externă al președinției poloneze, care a spus că vecinii afectați de război ar trebui să arate mai multă apreciere pentru sprijinul primit.

Consilierul Marcin Przydacz a mai spus că Guvernul polonez trebuie să apere interesele fermierilor ţării – o referire la interdicţia privind importurile de mărfuri ucrainene, care va expira luna viitoare, relatează Reuters, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Varşovia este o susținătoare fermă a Kievului în fața invaziei ruse, lansată de Vladimir Putin la 24 februarie 2022. Dar aceste schimburi reflectă chestiuni litigioase, notează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Nikolenko, a declarat că ambasadorului polonez i s-a transmis în cadrul convocării sale că declaraţiile despre presupusa nerecunoştinţă a Ucrainei pentru ajutorul Poloniei sunt „neadevărate şi inacceptabile”.

„Suntem convinşi că prietenia ucraineano-poloneză este mult mai profundă decât scopul politic. Politica nu ar trebui să pună sub semnul întrebării înţelegerea reciprocă şi puterea relaţiilor dintre popoarele noastre”, se arată într-un comunicat al Ministerului ucrainean de Externe.

Polonia l-a chemat, de asemenea, pe ambasadorul ucrainean la Varşovia, ca răspuns la „comentariile reprezentanţilor autorităţilor ucrainene”.

Ministerul polonez al Afacerilor nu a specificat la ce comentarii se referă.

Mass-media poloneză l-a citat luni pe Przydacz vorbind despre posibila prelungire a interdicţiei de import asupra produselor agricole ucrainene.

„Ceea ce este cel mai important astăzi este să apărăm interesele fermierului polonez”, a declarat el.

„Cred că ar merita ca (Kievul) să înceapă să aprecieze rolul pe care Polonia l-a jucat pentru Ucraina în ultimele luni şi în ultimii ani”, a insistat consilierul prezidențial.

Polonia insistă asupra prelungirii interdicției privind importurile de cereale ucrainene

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenind din Ucraina.

După ce invazia rusă a blocat porturile de la Marea Neagră, cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, au ajuns să rămână în statele din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice, afectând preţurile şi vânzările pentru fermierii locali, precizează Reuters.

Cele cinci ţări doresc ca interdicţia asupra importurilor de cereale să fie prelungită cel puţin până la sfârşitul anului, în condițiile în care urmează să expire pe 15 septembrie.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat la începutul lunii iulie că nu va ridica interdicţia pe 15 septembrie, chiar dacă UE nu va fi de acord cu prelungirea acesteia.

Kievul a descris această intenție ca fiind „neprietenoasă” şi le-a cerut partenerilor săi şi Comisiei Europene să asigure exportul neîngrădit al tuturor produselor agricole ucrainene către UE.

#Kievul #Varșovia #cereale_ucrainene #tensiuni #ambasadori

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button