Război în Ucraina

Tensiunile din Transnistria – scenariu asemănător cu cel din Donbas

La sfârșitul săptămânii trecute, un general rus a declarat că unul dintre obiectivele actuale ale Moscovei în Ucraina este de a stabili „încă un punct de acces” în Transnistria, o afirmație care face ecou temerilor ucrainene că Rusia dorește să pună mâna pe toată coasta Ucrainei Mării Negre, inclusiv Odessa, conectându-se cu Transnistria. Plus la aceasta, a fost menționat că scopul este de a apăra cetățenii vorbitori de rusă din Transnistria, a căror drepturi “sunt intimidate”.

Scenariul Transnistriei – prea asemănător cu cel al Donbasului

Scenariul Transnistriei se aseamănă cu cel al Donbasului nu doar în prezent, dar și cu acum 3 decenii în urmă, atunci când republica separatistă a fost înființată și invadată de către militarii ruși. Exact același motiv de bază – în Ucraina naziști, iar în Chișinăul de pe atunci – naționaliști. Asemănătoare este și situația din prezent – rușii au invadat Ucraina sub pretextul de a apăra vorbitorii de rusă, același lucru îl pregătesc acum și în Transnistria.

Această strategie murdară le permite rușilor să creeze un context, în care acțiunile lor nu mai par a fi de agresiune, ci mai curând unele “nobile”. Întrebarea retorică despre cine și cum intimidează drepturile transnistrenilor nici nu are rost aici – pe Putin nu-l interesează deloc acest lucru. Scopul este de a transforma Transnistria într-un pretext de agresiune asupra Republicii Moldova.

Republica Moldova – incapabilă să răspundă agresiunii rusești

Acesta este un adevăr și un lucru evident – Republica Moldova este o țară neutră, nu face parte nici din NATO, nici din Uniunea Europeană. În acest sens, în cazul în care provocările din Transnistria vor continua și rușii vor ataca Republica Moldova, Maia Sandu va trebui, fie să capituleze, fie să ceară ajutor.

În acest context, recent au apărut mai multe informații despre mobilizarea potențialului militar NATO al României. Deocamdată, aceste informații nu sunt oficiale, deși par a fi logice. În același timp, este evident – nici România nu va putea opune rezistență necesară Rusiei. Aici apare întrebarea logică – va fi gata NATO să între în război direct cu Rusia, pentru a apăra Republica Moldova?

Cu siguranță, în asemenea caz miză nu va mai fi doar Republica Moldova, Ucraina și România, ci întreaga Uniune Europeană și, în consecință, întreaga lume. Astfel, cât de nesemnificativ nu ar părea acest mic teritoriu separatist al Transnistriei, anume Transnistria reprezintă marea miză în acest joc geopolitic.

Astfel, devine cu adevărat important ca situația din Transnistria să fie gestionat cât mai delicat și eficient. Rușii au posibilitatea, minim, să implice armata nr.14 în războiul împotriva Rusiei și, maxim, să pornească o agresiune de dimensiune mondială. Se pare că Transnistria, în prezent, este punctul decisiv al evoluției agresiunii rusești, iar luând în considerație ambițiile sănătoase a lui Putin, riscul că provocările din regiune vor continua este unul destul de mare.

În acest context, este important să fim conștienți de faptul că unică parte, pentru care este rentabilă destabilizarea situației în Transnistria este anume Federația Rusă. Incertitudinea în regiunea separatistă va crea un pretext perfect pentru Putin pentru a-și continua agresiunea și a-și urma planurile expansioniste.

#Transnistria #razboi #Donbas

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button