Analize și opinii

Tentativa de asasinare a jurnalistului kazah Aidos Sadykov: dezvăluire și consecințe

Pe 18 iunie, la Kiev a avut loc un eveniment cu rezonanță – un atentat la viața jurnalistului kazah Aidos Sadykov, cunoscut pentru criticarea autorităților kazahe și personal a președintelui Kassym-Jomart Tokayev. Incidentul este încă o reamintire a pericolelor cu care se confruntă jurnaliștii independenți și criticii regimurilor autoritare.

Poliția a început rapid să investigheze această crimă, iar pe 21 iunie, soția lui Sadykov, Natalya, a raportat că au fost identificați autorii tentativei de asasinat. Potrivit acesteia, doi cetățeni ai Kazahstanului – Meiram Karataev și Altai Zhakanbaev – au sosit la Kiev la începutul lunii iunie, au închiriat apartamente și au început să-l urmărească pe jurnalistă. Karataev, un angajat al Departamentului de Afaceri Interne din regiunea Kostanay, a fost găsit vinovat de împușcare, care i-a cauzat lui Sadykov o leziune cerebrală gravă.

Ancheta a stabilit că infractorii au primit ordin de a-l ucide pe Sadykov și au colectat informații despre rutina lui zilnică și rutele de călătorie. În ziua tentativei de asasinat, unul dintre ei a alergat la mașina jurnalistului și l-a împușcat în cap, după care ambii criminali au încercat să evadeze aruncând pistolul. Aceștia au trecut granița ucraineană-moldovenească și sunt acum pe lista de urmăriți internaționali.

Incidentul a provocat o rezonanță semnificativă nu numai în Ucraina, ci și dincolo de granițele acesteia. Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev și-a anunțat disponibilitatea de a coopera la ancheta asupra tentativei de asasinat, despre care mulți cred că ar putea fi o încercare de a îndepărta suspiciunile de la implicarea autorităților kazahe în această crimă.

Acest caz subliniază importanța cooperării internaționale în combaterea crimelor împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului. Poliția ucraineană, grație măsurilor operaționale și muncii coordonate a anchetatorilor, a reușit să-i identifice rapid pe cei implicați în infracțiune. Acest lucru demonstrează eficiența agențiilor de aplicare a legii în soluționarea unor astfel de cazuri complexe și importante.

Soția jurnalistului sugerează că tentativa de asasinat asupra soțului ei a fost ordonată de președintele kazah Tokayev, pe care l-a criticat. Tokaev însuși nu a comentat aceste acuzații. Se știe acum că Kazahstanul va asista la anchetă, dar tot mai mulți dintre colegii jurnalistului spun că președintele Kazahstanului este vinovat de tentativa de asasinat. Dacă da, atunci aceasta ar demonstra metoda lui reală de conducere politică, care este similară cu metodele dictatorilor precum Lukașenko sau Putin.

Acum, doi suspectați cetățeni ai Kazahstanului au fost acuzați de crimă premeditată comisă prin ordin și prin conspirație anterioară de către un grup de persoane. Aceștia riscă închisoare de la 10 la 15 ani sau închisoare pe viață. Acest verdict ar trebui să servească drept un avertisment serios pentru oricine ar putea planifica crime similare împotriva jurnaliştilor în viitor. În acest moment, infractorii au reușit să evadeze în Moldova și se află pe lista în căutarea internațională.

Tentativa de asasinat asupra lui Aidos Sadykov a fost încă o confirmare a faptului că lupta pentru libertatea de exprimare și jurnalismul independent este o misiune periculoasă, dar extrem de importantă. Descoperirea acestei crime și aducerea făptuitorilor în fața justiției este un pas important către justiție și protecția drepturilor omului atât în ​​Ucraina, cât și în Kazahstan.

#Kazahstan #Sadykov #asasinare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button