Procurorii care investighează cazuri de crime de război din Ucraina analizează acuzaţiile de deportare forţată a copiilor în Rusia și încearcă să argmenteze o acuzaţie de genocid, a declarat procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, scrie Reuters.
Dreptul internațional califică deportarea forțată în masă a persoanelor în timpul unui conflict drept crimă de război, transmite sursa.
„Transferul cu forța a copiilor” în special se califică drept genocid, cea mai gravă dintre crimele de război, în conformitate cu Convenția din 1948 privind genocidul, care a stabilit că este ilegală intenția de a distruge – în totalitate sau în parte – un grup național, etnic, rasial sau religios.
Procurorul general ucrainean Irina Venediktova, care coordonează mai multe anchete privind crimele de război în Ucraina, a declarat că există „peste 20 de cazuri de transfer forţat de oameni” în Rusia din diferite regiuni din Ucraina de la începutul invaziei pe 24 februarie.
„Încă din primele zile ale războiului, am început acest caz referitor la genocid”, a declarat Venediktova pentru Reuters.
Ea a spus că, pe fondul haosului şi distrugerilor provocate de atacul Moscovei, anchetatorii încercă să asigure dovezile necesare pentru conformarea cazurilor de deportare cu definiţia legală a genocidului.