Analize și opinii

Terorismul – tragedia secolului XXI

11 septembrie 2001 a schimbat cursul istoriei mondiale. Tragedia de proporții a făcut ca nu doar SUA, ci întreaga lume să se cutremure de groază. Oameni de pe toate continentele lumii au urmărit îndeaproape modul în care teroriștii, care au deturnat avioane de pasageri și le-au îndreptat spre clădirile World Trade Center, au luat viața a sute de mii de oameni, pentru că această zi nu a fost un verdict doar pentru cei morți, ci și pentru cei dragi lor.

După tragedie, președintele Bush a anunțat începerea luptei SUA împotriva terorismului internațional. Indiferent ce teorii ale conspirației se pot construi, dar SUA ajută cu adevărat lumea să lupte împotriva uneia dintre cele mai tragice probleme ale timpului nostru. Prin eforturi atât militare, cât și economice și politice, SUA ajută acum la combaterea unei alte plăgi teroriste a secolului XXI – Rusia.

Unora li se poate părea că Rusia este o țară teroristă doar din cauza atacului său la scară largă asupra Ucrainei și a atrocităților comise împotriva cetățenilor săi. De fapt, încă de pe vremea lui Elțîn și a războiului împotriva poporului cecen, Moscova s-a declarat fără echivoc în fața întregii lumi civilizate ca fiind un stat care acceptă metodele teroriste.

Rusia a schimbat în mod fundamental conceptul de act terorist. Acum nu mai este vorba doar de o acțiune planificată de un număr de militanți, a cărei consecință este un număr mare de victime. Acum, actele teroriste sunt principala metodă a Kremlinului de a-și răspândi ideologia criminală în rândul maselor. Iar Ucraina se confruntă cu acest rău, în ciuda dificultăților cu care se confruntă.

Lumea trebuie să înțeleagă că amenințarea terorismului de astăzi nu vine doar din partea unor grupuri private, așa cum se întâmpla atunci când Al Qaeda a fost popularizată. Ea poate fi la nivel de stat, atât în Afganistan, cât și în Rusia. În același timp, terorismul rusesc este mult mai periculos pentru comunitatea globală decât terorismul taliban. Începând cu falsele atacuri teroriste pseudo-cecene, Rusia a ajuns să justifice public terorismul împotriva Ucrainei pentru a-și servi ideile post-imperialiste. Astăzi Ucraina este victima, mâine întreaga Europă, iar poimâine întreaga lume.

#terorism #Rusia #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button