Analize și opiniiPolitică

The Economist: Legitimitatea lui Zelenski ca președinte nu este îndoielnică

În noul său material din 16 mai 2024, redacția The Economist discută cât de legitim se poate considera actualul președinte al Ucrainei Zelenski după expirarea mandatului său de cinci ani pe 20 mai 2024.

Materialul afirmă că prevederea cheie din definiția actuală a legitimității președintelui Ucrainei este articolul 108 din Constituție, potrivit căruia „Președintele… exercită atribuțiile de preluare a funcției de președinte nou ales”.

Autorii publicației notează că Zelenski va rămâne la putere atâta timp cât legea marțială este în vigoare și că nu există nicio criză politică sau juridică în Ucraina astăzi.

The Economist notează că Constituția Ucrainei a fost întocmită având în vedere o posibilă invazie a Rusiei, iar deputații care au lucrat în comisia constituțională au fost dizidenți îndârjiți de Gulagul sovietic. Au înțeles că Rusia va ataca Ucraina. Și exact acel moment a sosit.

După cum notează publicația, astăzi în societatea ucraineană există un consens în jurul legitimității președinției lui Zelenski. Poporul ucrainean înțelege că alegerile prezidențiale din Ucraina ar trebui să aibă loc numai după încheierea agresiunii ruse.

#Ucraina #Zelenski #legitimitatea

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button