Politică

R. Moldova: A fost dejucat un plan de destabilizare a țării pus la cale de Moscova / Cum funcționa rețeaua coordonată din Rusia

Poliția Republicii Moldova a anunțat duminică faptul că a reușit să dejoace un plan de destabilizare a situației din țară pus la cale de Rusia după infiltrarea unui agent în guparea de diversioniști, fiind arestate zeci de persoane implicate, potrivit sursei.

Șeful Poliției moldovene, Viorel Cernăuțean, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că autoritățile au avut mai multe informații despre un plan de destabilizarea a situației după infiltrarea agentului în rândul organizației dirijate de Moscova.

Anunțul vine după ce, sâmbătă, poliția spusese că are informaţii că la protestul planificat pentru 12 martie se intenţionează organizarea unor acţiuni de destabilizare şi dezordine în masă în contextul protestelor organizate duminică la Chișinău de Partidul lui Ilan Şor.

Cum funcționa rețeaua coordonată din Rusia

Cei implicați în această schemă de diversiune urmau să fie repartizați în 10 grupuri a câte 10 persoane și remunerați cu 10 mii de dolari fiecare.

„Agentul nostru sub acoperire care a fost infiltrat în această grupare a intrat în contact direct cu persoana din Federația Rusă care se prezenta sub pseudonimul Mai Sandu, care dirija acțiunile împreună cu altă persoană, atât cu cetățenie a Republicii Moldova, cât și a Federației Ruse, dar cu domiciliul în Federația Rusă.

Acest cetățean, venit din Federația Rusă, care urma să asigure acțiunile de instruire în vederea destabilizării ordinii publice, a mai venit în luna ianuarie în R. Moldova, unde a prezentat alt pașaport, schimbând în nenumărate rânduri numele său de familie”, a declarat Cernăuțean, potrivit ProTV Chișinău.

Operațiunea de reținere a diversioniștilor a fost desfășurată în seara zilei de sâmbătă, 11 martie. În urma acțiunilor, 25 de persoane au fost aduse la poliție, iar marea majoritate a acestora colaborează cu poliția, mai notează sursa citată.

Maia Sandu, mesaj de încredere în forțele de ordine

Întrebată, sâmbătă, dacă există risc de destabilizare la protestul de duminică, preşedinta Maia Sandu a declarat că „de fiecare dată există asemenea riscuri”, relatează NewsMaker.md.

„De fiecare dată există asemenea riscuri, dar până acum instituţiile noastre au demonstrat că ştiu să ţină situaţia sub control. Am certitudinea că şi de acum încolo vor asigura ordinea publică”, a afirmat Maia Sandu.

Anterior, deputata Partidului ŞOR Marina Tauber anunţa că pe 12 martie protestatarii vor fi „şi mai mulţi” decât la protestele din 19 şi 28 februarie.

Protestatarii vor să vină duminică în faţa Parlamentului pentru a cere ca guvernul să le plătească integral facturile pentru lunile de iarnă.

De asemenea, potrivit unei declaraţii a Partidului ŞOR, manifestanţii vor cere guvernării să spună clar „Nu războiului în Moldova”, fără a preciza la ce se referă.

Americanii au avertizat de vineri că Moscova încearcă o destabilizare

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a acuzat vineri Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, inclusiv prin proteste, cu scopul de a instala un guvern mai favorabil cauzei sale, relatează presa internaţională.

Deşi Statele Unite nu văd nicio ameninţare militară imediată la adresa Republicii Moldova, administraţia americană consideră că Rusia încearcă să slăbească mica ţară europeană, să fabrice o insurecţie şi să instaleze un guvern pro-Moscova, a relatat agenția Reuters, citată de News.ro.

„Credem că Rusia caută să slăbească guvernul Republicii Moldova, cu siguranţă scopul final fiind acela de a vedea la conducerea ţării o administraţie mai favorabilă”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, citat de AFP.

SUA consideră că Rusia are în vedere mai multe „opţiuni pentru a slăbi guvernul moldovean” şi pentru a-l împiedica să strângă relaţiile cu Europa.

Kirby a spus că „actori ruşi” având legături cu serviciile de informaţii ale Moscovei „încearcă să organizeze şi să se folosească de pretextul unor proteste în Republica Moldova ca bază pentru o insurecţie fabricată împotriva guvernului moldovean”, scrie The Independent.

SUA văd, de asemenea, indicii că actori legaţi de guvernul rus ar putea oferi instruire demonstranţilor antiguvernamentali din Moldova, a mai spus Kirby.

#Moldova #plan_de_destabilizare #Moscova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button