Război în Ucraina

The New York Times: barajul hidrocentralei Kakhovka s-a prăbușit cel mai probabil din cauza unei explozii într-un tunel tehnic

Ziarul New York Times a publicat o investigație în care a ajuns la concluzia că barajul hidrocentralei Kakhovka s-a prăbușit cel mai probabil din cauza unei explozii într-un tunel tehnic – era amplasat în baza de beton a structurii, transmite sursa.

Jurnaliştii confirmă versiunea printr-un filmuleţ de pe canalul de telegram Military Informant, publicat la câteva zile după dezastru. NYT atrage atenția asupra faptului că nicio bază de beton nu este vizibilă la locul prăbușirii barajului. Acest lucru indică faptul că baza a suferit daune structurale grave.

Jurnaliştii au discutat cu experţi care consideră că a fost imposibil să se deterioreze barajul din exterior. Inginerul Igor Streleț, care a lucrat pentru Agenția Ucraineană pentru Resurse de Apă, a subliniat că fundația barajului a fost construită cu așteptarea ca acesta să reziste oricărui impact extern.

Singura explicație pentru distrugerea bazei de beton este o explozie într-un tunel tehnic, din cauza căreia barajul s-a prăbușit sub presiunea apei.

Experții americani sunt de acord cu concluzia expertului ucrainean.

„Dacă trebuie să distrugi barajul, atunci aceasta va necesita o explozie puternică. Tunelul este locul perfect pentru a planta explozibili”, a spus Michael West, un inginer specializat în siguranța barajului.

Moscova susține că barajul hidrocentralei Kakhovskaya s-a prăbușit din cauza grevelor APU. Versiunea Kievului este că barajul a fost aruncat în aer din interior de forțele ruse.

Există și o variantă că barajul s-a prăbușit de la sine din cauza faptului că depozitul se revărsa, și din neglijența personalului și a administrației de ocupație.

Potrivit seismologilor de la NORSAR, semnalele au indicat că în ziua distrugerii barajului a avut loc o explozie în zona stației. NYT, citând o sursă din administrația Joe Biden, a scris anterior că sateliții spion americani au detectat o explozie la baraj.

#Kakhovka #cauza_explozii #tunel_tehnic

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button