Economie

Transnistria exportă în UE: Mai bine de jumătate din exporturile din stânga Nistrului ajung în UE

Circa 2 250 de agenți economici din regiunea transnistreană sunt înregistrați conform cerințelor legislației în vigoare a Republicii Moldova. Spațiul Uniunii Europene este cea mai solicitată destinație pentru exportul de mărfuri ale companiilor din stânga Nistrului. În anul 2021, această cotă a constituit 57,2 % (în creștere față de anul 2020 – 56,60%). Și cea mai mare parte din bunurile importate în regiune sunt la fel originare din statele membre ale UE (42%). 

Biroul de politici de reintegrare precizează, cu referire la datele Agenției Servicii Publice, că din numărul total de antreprenori care au sediul în stânga Nistrului, 1754 au fost luați la evidență provizorie, iar ceilalți – în mod permanent, transmite sursa.

Conform evidențelor Serviciului Fiscal de Stat, la data de 15 decembrie 2021, erau înregistrate în sistemele informaționale ale Republicii Moldova 39 de patente valabile ale cetățenilor domiciliați în localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, notează IPN. 

Cele mai multe vizează sfera comerțului cu amănuntul, serviciile de frizerie și cosmetice, etc.

Biroul pentru reintegrare mai menționează că abordarea pozitivă și acordarea diverselor stimulente de atractivitate din partea Chișinăului în comun cu facilitățile oferite de UE au permis atragerea unui număr mai mare de agenți economici din regiune în câmpul legal al Republicii Moldova. 

Pe lângă aceasta, antreprenorii transnistreni beneficiază de multiple instruiri tematice, programe de asistență și evenimente informative din partea autorităților competente ale Republicii Moldova și a partenerilor externi, fiind ajutați astfel să se încadreze în spațiul economic și comercial unic.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button