Internaţional

Turiștii străini profită de prăbușirea valutei turcești și își cumpără imobil în Turcia

Străinii profită de prăbușirea lirei și se înghesuie să își cumpere case la prețuri mult mai avantajoase în Turcia. Astfel, numărul locuințelor vândute către străini a crescut în luna noiembrie cu aproape 50%, atingând un nou record, arată datele oficiale publicate marți, după ce deprecierea lirei turcești a ieftinit locuințele pentru cei care le-au cumpărat cu valută, transmite Reuters.

Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat) a anunțat că 7.363 de locuințe au fost vândute cetățenilor străini în luna noiembrie a acestui an, în creștere cu aproape 50% în ritm anual, în condițiile în care vânzările totale de locuințe au crescut cu 59% în ritm anual, până la 178.814 proprietăți.

„Oamenii care caută o locuință ca mijloc pentru a se proteja de inflație au fost cei care au dus la această creștere dramatică a vânzărilor în luna noiembrie”, a declarat Makbule Yonel Maya, manager la firma TSKB Real Estate Appraisal, potrivit Agerpres.

Lira turcească a atins luni un minim istoric, de 14,99 lire pentru un dolar, iar de la începutul anului și până în prezent moneda turcească a pierdut jumătate din valoare.

Înghesuială la cumpărarea de case în Turcia

În total, străinii au cumpărat peste 50.000 de locuințe în Turcia în primele 11 luni ale acestui an, în creștere cu aproape 40% în ritm anul. În schimb, vânzările totale de locuințe în primele 11 luni au scăzut cu 9,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Altan Elmas, președintele unei asociații a dezvoltatorilor și investitorilor imobiliari, a estimat că intrările de valută generate de vânzările de locuințe s-au situat la 8,5 miliarde de dolari în primele 11 luni, depășind orice așteptări.

„Putem ajunge la 10 miliarde de dolari până la finele anului”, a spus Elmas.

Străinii profită de prăbușirea lirei turcești

Cele 7.363 de locuințe vândute străinilor în noiembrie reprezintă cel mai mare număr înregistrat într-o singură lună de la debutul publicării datelor statistice. De departe, cei mai importanți cumpărători de locuințe din Turcia au fost cetățenii iranieni, urmați de irakieni și ruși. Cea mai populară zonă pentru vânzarea de locuințe la străini a fost Istanbulul, cu 2.922 de proprietăți în luna noiembrie, urmată de stațiunea Antalya și capitala Ankara.

Datele statistice mai arată că numărul de credite ipotecare încheiate în luna noiembrie a crescut cu 61% în ritm anual, până la 39.366, acestea fiind responsabile pentru 22% din totalul achizițiilor de locuințe încheiate în noiembrie.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a susținut în mod public reducerea agresivă a dobânzii de politică monetară, pentru stimularea noului său program economic bazat pe exporturi și credite, în pofida unei inflații care a trecut de 20% și a criticilor exprimate de economiștii și politicienii din opoziție.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button