În ziua începerii reuniunii ministeriale NATO, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și-a anunțat poziția oficială cu privire la posibilele garanții de securitate, care pot fi considerate ca un instrument de descurajare a agresiunii ruse.
Acest lucru este menționat în document, care este la dispoziția European Pravda.
Declarația Ministerului de Externe ucrainean subliniază că a fost făcută „cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la semnarea Memorandumului de la Budapesta”. Documentul a fost publicat însă cu două zile înainte de data menționată (care va fi 5 decembrie), iar alegerea zilei de publicare nu este întâmplătoare – potrivit surselor EuroPravda, ministrul Andrei Sibiga intenționează să prezinte această poziție în cadrul întâlnirei ministeriului NATO, care va începe pe 3 decembrie la Bruxelles.
Declarația detaliată a Ministerului de Externe ucrainean, încadrată ca un document de poziție politică, începe cu referiri la ceea ce era de așteptat de la așa-numitul „Memorandum de la Budapesta” semnat în 1994, ca parte a unui acord de renunțare la arsenalul nuclear al Ucrainei.
„Memorandumul trebuia să fie un pas semnificativ în consolidarea dezarmării nucleare globale și să servească drept exemplu pentru alte state în renunțarea la armele nucleare… Cu toate acestea, nu a putut împiedica agresiunea Federației Ruse ca stat deținător de arme nucleare împotriva Ucrainei, așa cum a refuzat un stat care și-a abandonat Arsenalul nuclear”, își amintește Kievul.
Ministerul de Externe numește Memorandumul de la Budapesta „un monument al miopiei în luarea deciziilor strategice de securitate” și notează că „dezvoltarea arhitecturii europene de securitate în detrimentul intereselor Ucrainei și fără a le lua în considerare, este sortită eșecului. ”
Partea principală a declarației este o declarație politică despre garanțiile care sunt potențial acceptabile pentru Ucraina.
„Suntem convinși că singura garanție reală de securitate pentru Ucraina, precum și un factor de descurajare pentru continuarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei și a altor state, este calitatea de membru deplin al Ucrainei la NATO”, se arată în declarație. În același timp, documentul notează că Ucraina refuză în prealabil formatele care înlocuiesc calitatea de membru. „Având în spate experiența amară a Memorandumului de la Budapesta, nu vom accepta nicio alternativă, substitut sau înlocuitor pentru aderarea deplină a Ucrainei la NATO”, notează Ministerul de Externe.
Ministerul de Externe face un apel către „Statele Unite și Marea Britanie, care au semnat Memorandumul de la Budapesta, Franța și China, care i-au aderat, tuturor statelor părți la Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare”, cu un apel la susține acum invitația Ucrainei la NATO, care va deveni „contracționare efectivă la șantajul rusesc”.