Război în Ucraina

Ucrainenii continuă să se refugieze în centrele de plasament din Căușeni

Un centru pentru copii în dificultate care trebuia să fie deschis în Primăvara acestui an la Căușeni, a decis să-și înceapă activitatea mai devreme și să-și pună la dispoziția mamelor cu popii din Ucraina tot spațiu disponibil.

Deși inițial era prevăzut pentru 11 copii în dificultate, administrația acestuia a decis să ofere acoperit deasupra capului și tot ce este necesar pentru 11 copii și 8 mame. Din primele zile de război din Ucraina mamele cu prunci în brațe au fost adăpostite aici, iar condițiile de trai de care beneficiază sunt echivalente cu cele de acasă, transmite sursa.

Irina Miresnicenco din Odesa după ce împreună cu cei doi copii ai săi au ieșit din apartamentul din Odesa, s-a pornit spre nicăieri. 

A ajuns la vama Palanca din Moldova în speranța că aici va găsi un refugiu și un cer senin deasupra capului. Voluntarii de la vamă au îndreptat-o la Căușeni, iar aici a fost adăpostită într-un centru de plasament nou nouț, deschis pentru persoanele aflate în dificultate. Spune că și-a găsit liniștea în acest la Căușeni asta deși recunoaște că nu s-a așteptat niciodată că războiul va avea o continuitate atât de mare. 

Aceste 2 fetițe dint dintr-o localitate din apropierea Odesei, ele afirmă că lii dor de tata care a rămas să lupte și înțeleg perfect ce se întâmplă la ele în țară.În total 8 mame și 11 copii au fost cazate în centrul de plasament pentru copii nevoiași, acestea sunt mulțumite de condițiile hoteliere oferite, dar spun că așteaptă cu nerăbdare să revină acasă. 

Centrul de plasament Grația a fost construit în anul 2021 fiind destinat inițial copiilor în dificultate din Căușeni. Odată cu începutul războiului din Ucraina acesta a fost reprofilat, iar cei 11 refugiați sunt primii oameni care au fost cazați aici. Marina este o fetiță de 8 ani din regiunea Odesa care a ajuns la Centrul pentru copii aflați în dificultate din orașul Ștefan Vodă, după ce părinții ei au luat decizia de ai salva de război. 

Alături de alți cinci frați ai săi  copii au trecut vama, iar în Moldova nu-I aștepta nimeni. Noroc de voluntarii din Ștefan Vodă care s-au apropiat de ei, iar când au auzit că sunt singuri au apelat la autoritățile locale. În total 15 copii și 8 mame din Ucraina au fost adăpostiți la centrul de plasament din Ștefan Vodă.   

Refugiaţii vin cu povești halucinante despre efectele războiului. Mamele cu prunci în brațe spun că  cel mai complicat a fost să le explice copiilor ce se întâmplă în țara lor. Centrul de plasament pentru copii în dificultate din Ștefan Vodă și-a deschis ușile încă acum 20 de ani, asistenții parentali profesioniști spun că indiferent de naționalitate copii sunt primii care suferă în astfel de situații de risc. 

Autoritățile locale din cele două raioane ale țării odată cu criza refugiaților au reușit să deschidă ușile a 7 centre de plasament pentru familiile refugiate din Ucraina, pe lângă casare și alimentare, cetățenii ucraineni mai beneficiază de support psihologic și alocații lunare de întreținere. 

La începutul lunii noiembrie a anului curent în cele două raioane din sud-estul țării activau trei centre de plasament.

#Ucrainenii #Căușeni #refugiați

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button