La 1 iulie, în Uniunea Europeană au intrat în vigoare taxe de import semnificativ mai mari pentru unele bunuri agricole rusești și belaruse, inclusiv cereale.
Acest lucru a fost raportat de „European Pravda”.
Potrivit unei decizii luate încă din mai, taxele la importurile de cereale din Rusia și Belarus au crescut acum semnificativ, atingând 50% din prețul pieței pentru unele tipuri de cereale.
Regulamentul UE a majorat tarifele de import pentru cereale, semințe oleaginoase și produsele acestora, precum și pelete de pulpă de sfeclă și mazăre uscată din Federația Rusă și Belarus.
Scopul tarifelor este de a opri practic importurile de cereale din Rusia și Belarus în UE, de a preveni destabilizarea pieței de cereale din UE, de a opri exporturile rusești de cereale ucrainene furate și de a împiedica Rusia să folosească veniturile din exporturile către UE pentru finanțează un război împotriva Ucrainei.
Multe bunuri agricole importate din Rusia și Belarus au fost până acum scutite de tarife de import scăzute ale UE sau supuse acestora.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat în martie că tarifele mai mari pentru anumite produse agricole din Rusia și Belarus le vor împiedica efectiv să intre pe piața UE.
Între timp, ministrul agriculturii lituanian Kestutis Navickas a declarat la sfârșitul lunii mai că UE ar trebui să extindă restricțiile la toate produsele agricole de origine rusă și belarusă.
Pe 22 martie, Comisia Europeană a anunțat o propunere de majorare a tarifelor la importurile în UE de cereale și semințe oleaginoase și produsele lor prelucrate din Rusia și Belarus.
Ucraina a cerut de multă vreme UE să interzică complet importurile agricole rusești. În timpul summitului liderilor UE din 21 martie, președintele ucrainean Vladimir Zelensky a numit „necinstit” faptul că produsele alimentare rusești au fost aduse în Europa.