Uniunea Europeană recunoaște riscurile reale asociate cu interferența Rusiei în procesele politice din Moldova și ajută în mod activ țara să își consolideze stabilitatea și să își reducă dependența energetică de Moscova. UE sprijină Moldova pe mai multe planuri, de la integrarea politică în comunitatea europeană la consolidarea apărării împotriva atacurilor cibernetice și a manipulării propagandistice.
Potrivit purtătorului de cuvânt al UE, Peter Stano, Rusia utilizează în mod activ tactici hibride pentru a împiedica integrarea europeană a Moldovei. Aceste tactici includ răspândirea dezinformării și intimidarea populației prin asocierea aspirațiilor Moldovei de aderare la UE cu amenințarea unui război pe teritoriul său. Principala țintă a acestei campanii este președinta Maia Sandu, care este pro-europeană.
Consilierul pentru securitate națională al Republicii Moldova, Stanislav Secrieru, a declarat că eforturile Rusiei includ nu numai propaganda, ci și injecții financiare semnificative pentru destabilizarea situației. În 2023, a spus el, Rusia a alocat aproximativ 50 de milioane de euro pentru mituirea propagandiștilor și a alegătorilor vulnerabili în timpul alegerilor. În 2024, această sumă este estimată să crească la 100 de milioane de euro, indicând o presiune tot mai mare din partea Moscovei.
Pentru a combate această influență, Moldova a interzis recent cinci instituții media de stat rusești și a consolidat apărarea împotriva atacurilor cibernetice. Rusia finanțează, de asemenea, în mod activ grupurile de opoziție și instruiește activiști din Rusia pentru a provoca poliția în scopul de a provoca violențe și de a destabiliza situația.
Bruxelles-ul continuă să exercite presiuni asupra companiilor tehnologice precum TikTok și Telegram pentru a limita propaganda rusă și expunerea tinerilor. Moldova își dă seama că fereastra pentru aderarea la UE nu va fi deschisă la nesfârșit, așa că ia măsuri decisive pentru a-și proteja democrația și independența față de Rusia.
Astfel, sprijinul UE joacă un rol-cheie în contracararea influenței ruse și în asigurarea stabilității Moldovei pe calea integrării europene. De aceea, este principala modalitate de a obține stabilitate și securitate în țară.
Foto: Ilustrativ, Sursă: https://agora.md/2023/12/14/ideea-aderarii-r-moldova-la-ue-tot-mai-atractiva-pentru-moldoveni-peste-50percent-dintre-cetateni-sustin-acest-demers