Analize și opiniiInternaţionalPolitică

UE s-a unit cu privire la adoptarea celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

După ce a depășit dreptul de veto al Austriei, care a negociat concesii pentru Raiffeisen Bank International, Consiliul Uniunii Europene a finalizat luni, 18 decembrie, procesul de adoptare a celui de-al doisprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

După cum a spus Comisia Europeană într-o declarație pe această temă, sancțiunile ar trebui să dea o lovitură suplimentară capacității Federației Ruse de a duce război, vizând sectoare importante ale economiei ruse și făcând mai dificilă eludarea sancțiunilor.

În special, noul al 12-lea pachet de sancțiuni prevede o interdicție mult așteptată a importului, achiziționării sau transferului direct sau indirect de diamante din Rusia. De asemenea, se prevede că exportatorii din UE vor interzice, pe bază contractuală, reexportul către Rusia și pentru utilizarea în Rusia a mărfurilor și tehnologiilor sensibile atunci când încheie acorduri cu țări terțe.

Lista mărfurilor al căror export în Federația Rusă este interzis a fost extinsă semnificativ. În special, au adăugat produse chimice, baterii cu litiu, termostate, motoare DC și servomotoare pentru drone, mașini-unelte și piese de mașini.

Un bloc separat de decizii de sancțiuni ale UE din cel de-al 12-lea pachet se referă la consolidarea restricțiilor existente. Interdicția de tranzit a tuturor bunurilor militare prin Rusia a fost extinsă pe deplin; cetățenii ruși nu vor putea acum să dețină, să controleze sau să dețină nicio funcție în organele de conducere ale persoanelor juridice care furnizează servicii de criptomonede. De asemenea, interdicția actuală privind furnizarea de servicii către persoane din Federația Rusă se aplică și furnizării de software pentru managementul întreprinderilor.

UE introduce, de asemenea, o cerință de a raporta transferurile de fonduri în afara UE de către orice entitate juridică din UE asociată cu o entitate juridică din Rusia sau un cetățean rus sau persoană fizică cu reședința în Rusia.

Sectorul petrolier a fost, de asemenea, sub control suplimentar, inclusiv cerințe mai stricte pentru respectarea plafonului prețului petrolului, pentru a identifica mai bine navele și entitățile care ajută Rusia să eludeze această restricție. Companiile din UE care vând cisterne către terți trebuie acum să raporteze acest lucru UE.

S-au extins și listele individuale de sancțiuni. Acestea au inclus 29 de noi entități care sprijină direct complexul militar-industrial rus, inclusiv din țări terțe, precum și „un număr semnificativ de persoane fizice și juridice suplimentare”.

Acești pași ai liderilor țărilor din zona euro indică poziția lor unanimă în înțelegerea faptului că presiunea asupra Rusiei trebuie să continue în mod sistematic pentru a sângera mașina militară rusă și pentru a aduce astfel mai aproape restabilirea păcii pe continentul european.

#UE #sancțiuni #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button