Societate

Ultimii opt moldoveni evacuați din Fâșia Gaza au ajuns la Chișinău

Astăzi, 17 noiembrie, a fost finalizată cu succes operațiunea de evacuare a cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza, odată cu întoarcerea celor opt cetățeni evacuați.

În intervalul octombrie-noiembrie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a realizat, în parteneriat cu alte instituții relevante, o operațiune complexă de evacuare și repatriere a cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza în Republica Moldova, transmite sursa.

Încă de la izbucnirea războiului din Statul Israel, MAEIE a fortificat prezența consulară, atât în Israel, cât și în Egipt, iar Ambasada Republicii Moldova din Tel-Aviv a menținut o comunicare constantă cu cetățenii care au solicitat evacuarea.

„Vreau să exprim sincere mulțumiri colegilor din cadrul Ministerului de Externe, în special șefului celulei de criză, Secretarul General al MAEIE, Mihai Mîțu, precum și echipelor Ambasadelor noastre din Israel și Turcia (acreditată prin cumul în Egipt). De asemenea, apreciem implicarea plenară a Direcției Afaceri Consulare din cadrul MAEIE, în special contribuția funcționarului consular Nicolae Cojuhari, detașat în Egipt, pentru sprijinul acordat cetățenilor noștri după părăsirea Fâșiei Gaza. Mulțumiri speciale sunt adresate și instituțiilor statului, cum ar fi Ministerul Afacerilor Interne, Poliția de Frontieră, Inspectoratul General pentru Migrație, Serviciul de Informații și Securitate, dar și Organizației Internaționale pentru Migrație, pentru sprijinul acordat în această operațiune de evacuare”, a declarat Nicu Popescu.

De asemenea, misiunea a fost efectuată cu succes datorită eforturilor comune și sprijinului internațional, inclusiv cu Israelul, Egipt, România, Ucraina, SUA, Turcia și Qatar. 

Astfel, 53 de cetățeni moldoveni au ajuns cu bine în Republica Moldova, inclusiv cei opt care au revenit astăzi, prin intermediul unui zbor facilitat de compania aeriană HiSky.

Noi amintim,ca anterior, 36 de cetățeni moldoveni evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în siguranță în Republica Moldova. Aceștia au fost întâmpinați la Chișinău de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Amintim că, pe 7 noiembrie, șefa statului a anunțat că, după o perioadă plină de incertitudine și negocieri, 36 de cetățeni moldoveni din Fâșia Gaza au fost evacuați și sunt în siguranță.

Anterior, autoritățile de la Chișinău au declarat că în Israel se află aproximativ 20.000 de cetățeni ai Republicii Moldova. 

Totodată, ambasadorul moldovean a declarat că în Israel muncesc oficial circa 13.000 de cetățeni ai Republicii Moldova.

De asemenea, MAEIE a dispus crearea unei celule de criză, care monitorizează în mod continuu situația de securitate din Israel și se află în contact permanent cu Ambasada țării noastre și alte instituții responsabile.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button