Economie

Un an de la obţinerea Moldovei statutului de ţară candidat: Mesajele oficialilor

Astăzi se împlineşte un an de când Republica Moldova a obţinut statutul de ţară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Cu această ocazie, preşedintele Maia Sandu a scris, pe pagina sa de socializare, că în ultimele 12 luni Chişinăul a implementat mai multe reforme necesare.

Preşedintele a publicat şi o filmare în care vorbeşte despre calea lungă pe care Republica Moldova trebuie să o parcurgă pentru a deveni membru al familiei europene, transmite sursa.

Şi europarlamentarul român Siegfried Mureșan a spus că, la anumite capitole, Republica Moldova e pregătită să înceapă negocierile de aderare.

În postarea publicată în această dimineaţă, preşedintele Maia Sandu vorbeşte şi despre sprijinul acordat de partenerii externi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai în Republica Moldova. 

Cu aceeaşi ocazie a transmis un mesaj şi ministrul de Externe, Nicu Popescu. Şeful diplomaţiei de la Chişinău a scris că Republica Moldova a avut un an plin de realizări și progrese remarcabile.

“Primul raport verbal al UE privind progresul Republicii Moldova este unul pozitiv. Țara noastră a înregistrat progrese semnificative în procesul de dezoligarhizare, consolidare a justiției și dezvoltare a capacităților administrative”, a scris ministrul de Externe, pe pagina sa de Facebook.  

Şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat că autorităţile de la Chişinău vor depune toate eforturile pentru a iniţia negocierile de aderare până în toamna anului 2023.

Igor Grosu preşedintele Parlamentului: „Am certitudinea şi încrederea că noi o să le îndeplinim pe toate cele 9 recomandări. Asupra 3 dintre ele, din informaţiile preliminare pe care le avem, sunt considerate îndeplinite, iar restul sunt în proces de îndeplinire. Sigur, atenţia cea mai mare este concetrată asupra reformei justiţiei şi combaterea corupţiei”:

Progresele pe care le înregistrează Republica Moldova au fost remarcate şi de europarlamentarul român Siegfried Mureșan. 

E vorba de reforme importante în justiție, în protecția drepturilor omului dar şi în lupta împotriva corupției. Oficialul a mai spus că decizia de acum un an este una istorică şi oferă acestei ţări o perspectivă clară de a deveni membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană. 

Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022 și a primit statutul de țară candidat trei luni mai târziu.

#Moldova #UE #integrare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button