Economie

Moldovagaz și Tiraspoltransgaz achită pentru transportul gazelor suplimentare pe teritoriul Ucrainei. Precizările lui Vadim Ceban

Condiția de achitare a cheltuielilor de transport al volumelor de gaze suplimentare pe teritoriul Ucrainei a fost o condiție nouă în contractul din 2021 semnat de Moldovagaz cu Gazprom. Cheltuielile de transport sunt achitate pe malul drept de Moldovagaz și pe cel stâng de Tiraspoltransgaz. Declarațiile au fost făcute de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul ediției din 6 octombrie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Acele capacități de bază sunt livrate la hotar deja cu costul transportului, dar ce ține de capacități suplimentare, a fost introdusă în 2021. Până acum, erau achitate până la hotar de Gazprom”, a precizat Ceban.

Potrivit acestuia, Gazprom a cerut introducerea acestei condiții, concernul rus nu mai plătește pe teritoriul Ucrainei decât ce este indicat în contractul încheiat pe 5 ani.

„Ce-i mai mult de 5,7 milioane de gaz pe zi achităm suplimentar. A fost solicitarea Gazpromului, ei nu achită mai mult pe teritoriul Ucrainei nimic în afară de contractul de bază care e încheiat pe 5 ani. S-a încercat negocierea. Sunt volume asigurate, dacă achităm suplimentar. Dacă bronam transport suplimentar, noi oricum achitam, indiferent unde procuram sau la hotar cu Rusia sau Slovacia, Ungaria sau România, noi oricum achităm pentru transport”, a menționat președintele Moldovagaz

„Sunt volume repartizate în contractul de consum pentru malul drept și stâng. Moldovagaz achită pe malul drept și Tiraspoltransgaz pe malul stâng, nu are datorii”, a mai spus Vadim Ceban.

#Moldovagaz #Tiraspoltransgaz #transportul_gazelor_suplimentare #Vadim_Ceban

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button