Declarația lui Șoigu că nu există probleme cu recrutarea de oameni pentru război (în fiecare zi sunt recrutați în armată peste 1.000 de soldați, un regiment întreg) contrazice practica reală – încercări, contrar la lege și bunul simț, să țină în slujba celor răniți grav în război. Soldații infirmi, încercând să se întoarcă acasă, dau în judecată spitalele de pretutindeni, dar fără prea mult succes, au aflat jurnaliștii din «Вёрстка».
📌 Sunt zeci de procese în instanțele de garnizoană care contestă deciziile comisiilor medicale militare. Comisia medicală militară a pus categoria A – cea mai înaltă, în ciuda diagnosticelor grave – fie că este vorba despre o rană de schij la cap sau probleme cu articulația genunchiului. În primul caz, ei vor spune că fragmentul „nu a afectat creierul”, în al doilea – că „a fost păstrată capacitatea de mișcare”.
📌 „Spitalele fac ce li se spune”, spune fostul chirurg militar Maxim Miromanov. Excepțiile se aplică numai celor care sunt în mod clar cu dizabilități. Tot ceea ce poți închide ochii, Comisia medicală militară închide. Orientările pentru spitale au devenit mai dure, pentru că armata are nevoie de oameni.
📌 Unii dintre reclamanți nu au timp să aștepte o decizie, cum a fost cazul militarului Ilnaz Khabibrakhmanov – acesta a contestat decizia VVK al spitalului din Samara nr. 426. Contractul bărbatului a luat sfârșit, dar au a refuzat să-l concedieze. În timp ce aștepta data întâlnirilor, a fost ucis pe front.
📌 Comisia medicală militară împiedică militarii să primească plăți pentru răni și traume. Contuzia în rapoartele medicale devine „oboseală patologică”.
Soțiile de militari, care își împărtășesc poveștile în grupuri tematice de pe rețelele de socializare, scriu că „Operațiune militară specială a luat puterea bărbaților noștri” și notează că nu își pot recunoaște soții când se întâlnesc, pentru că par cu 20 de ani mai în vârstă.