Analize și opinii

Un nou sondaj sociologic – un nou pretext de manipulare

Sondajele sociologice, în Republica Moldova, au fost folosite ca instrument de manipulare încă din perioada de conducere a lui Plahotniuc. Acesta a înțeles cu brio scenariul în care poți corupe o companie de cercetări, iar după această să faci comenzi de rezultate, care te avantajează. Probabilitatea că opoziția procedează exact așa este cât se poate de mare – avem în față sondajul IMAS, despre rezultatele cărui discutăm în acest articol.

Rezultatele sondajului IMAS intră în contradicție cu rezultatele cercetării altei companii locale

Conform cercetării efectuate de către IMAS, 33% dintre respondenți consideră că Rusia nu duce război în Ucraina, ci execută o operațiune de denazificare. Totodată, conform sondajului efectuat de către Magenta Consulting, doar 26% din intervievați au această opinie.

Conform rezultatelor studiului IMAS, mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că Rusia este vinovată de război. În același timp, mai mulți moldoveni consideră că anume președintele Ucrainei se face vinovat de această tragedie. Se pare că nu există o consistență și logică dintre aceste întrebări, cu o legătură și dependență directă.

Dodon – candidatul preferat al moldovenilor pentru a merge să negocieze cu Putin

Despre acest lucru vorbește studiul efectuat de către IMAS. Acesta, la fel, este un lucru straniu, deoarece toate celelalte date vorbesc despre o reducere semnificativă a încrederii în Dodon. Dar aici, într-un mod fenomenal, fostul președinte iese în față.

Să nu uităm, totodată, că “necesitatea negocierilor cu Rusia” este unul dintre subiectele prin care opoziția manipulează mulțimile. Astfel, prin rezultatele studiului iarăși se induce spre idee că anume Dodon și opoziția ar putea “salva” situația, în timp ce, cu toții cunoaștem că au avut numeroase mandate pentru a face acest lucru, dar nu au făcut nimic de facto.

Zelenski și NATO – “vinovați” de războiul în Ucraina

Conform studiului IMAS, anume Zelenski și NATO sunt vinovați de război. În același timp, tot acest studiu spune că anume Rusia a început războiul în Ucraina (mai mult de jumătate de respondenți sunt de această părere). Sunt, cumva, date care se bat cap în cap. În acest mod se încearcă manipularea viziunii cetățenilor și adaptarea viziunilor la “cea mai răspândită viziune”. Nu este pentru prima dată când opoziția manipulează mulțimile anume prin studiile IMAS. IMAS nu este unică companie de Research din Republica Moldova, dar, prin minune, doar această companie, în majoritatea cazurilor, face datele publice. Ulterior, opoziția preia aceste date și le folosește pe larg în manipulare.

#Moldova #manipulare #sondaje

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button