Politică

Un nou suport în valoare de 3,5 miliarde de euro pentru Ucraina. Banii vin din Fondul European pentru Pace

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell a anunțat luni, despre aprobarea unui nou suport pentru Ucraina, în valoare de 3,5 miliarde de euro. Banii vin din Fondul European pentru Pace, din care până acum s-au alocat peste 4,6 miliarde de euro sub formă de ajutor militar pentru Ucraina, transmite sursa.

Josep Borrell s-a referit și la evenimentele din ultimele două zile din Rusia. Potrivit lui, acestea demonstrează cât de fragil este sistemul politic de la Moscova, dar și cât de slăbită este Rusia din punct de vedere miliar. 

„Acum este mai important ca niciodată să continuăm să susținem Ucraina, mai ales în contextul ultimelor evenimente din Rusia. Ceea ce s-a întâmplat în weekend demonstrează că războiul pornit împotriva Ucrainei slăbește din puterea militară a Rusiei și afectează sistemul politic de la Kremlin. Cu certitudine, urmărim cu atenție evoluțiile, dar acum este momentul să susținem și mai mult Ucraina și anume acest lucru vom face”, a declarat Borrell după ședința de luni a Consiliului Afacerilor Externe al UE.

Fondul European pentru Pace a fost înființat în 2021, separat de bugetul UE, care nu are voie să finanțeze operațiuni militare. Fondul a fost conceput ca o modalitate prin care UE să ajute țările în curs de dezvoltare să cumpere echipamente militare. Cei 27 de membri ai Uniunii au decis rapid să îl folosească pentru a face rost de arme pentru Ucraina după invazia Rusiei din februarie anul trecut. 

#UE #suport #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button