Război în Ucraina

Un oficial le spune ucrainenilor să accepte cetăţenia rusă în teritoriile ocupate, pentru a supravieţui

Ucraina a anunțat că trupele sale dețin controlul asupra unor părți ale orașului Bahmut, scena unui atac prelungit rusesc, în timp ce șeful grupului de mercenari Wagner a declarat că oamenii săi înregistrează progrese, transmite sursa

Sistemele de apărare antiaeriană au intrat în acțiune luni, la primele ore ale dimineții, după o altă serie de atacuri rusești cu rachete în regiunea Kiev, au anunțat autoritățile locale, potrivit Reuters și The Guardian. Serviciile de urgență au emis alerte de raid aerian în toată Ucraina.

„Noaptea trecută inamicul a efectuat un alt atac aerian masiv asupra Ucrainei. Al doilea la rând în ultimele 3 zile. Potrivit informațiilor preliminare, rachetele au fost lansate de avioane strategice (Tu95MS). Alerta din capitală a durat aproximativ 3 ore. Încă o dată, rușii au atacat într-o manieră cuprinzătoare – cu rachete de croazieră și drone în același timp. Potrivit informațiilor preliminare, toate rachetele și dronele inamice au fost distruse în spațiul aerian al Kievului de către forțele noastre de apărare aeriană! Datele sunt în curs de actualizare. Conform ultimelor rapoarte, nu s-au înregistrat victime civile sau daune la clădirile rezidențiale sau la infrastructură”, a transmis ulterior administrația militară a Kievului.

Un înalt oficial îi sfătuieşte pe ucraineni să accepte cetăţenia rusă în teritoriile ocupate, pentru a supravieţui 

Comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, i-a sfătuit pe ucrainenii care locuiesc în teritoriile Ucrainei ocupate de ruşi să “ia o decizie pentru supravieţui” şi să accepte paşaportul rusesc, relatează The Kyiv Independent.  În caz contrar, oamenii ar trebui să părăsească teritoriile respective în orice mod posibil, a precizat Lubineţ.

La 22 aprilie, Vladimir Putin a semnat un decret care permite expulzarea ucrainenilor din teritoriile ocupate care refuză să-şi ia cetăţenia rusă. Ucrainenii care aleg să păstreze cetăţenia ucraineană pot fi expulzaţi după data de 1 iulie 2024.

“Decretul are ca scop legalizarea ‘paşaportizării’ forţate care are loc în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei”, a afirmat Lubineţ.

El a precizat că ucrainenii care refuză paşaportul rusesc ar putea fi arestaţi, ceea ce i-ar transforma într-o categorie “separată de ostatici civili”.  Lubineţ a menţionat că este total împotriva declaraţiilor unor oficiali ucraineni care spun că oricine a acceptat paşaportul rusesc în teritoriile ocupate trebuie să fie pedepsit.

Conducerile pro-ruse din teritoriile ocupate din Ucraina au forţat civilii să obţină cetăţenia rusă, recurgând la ameninţări şi violenţă, conform unuin raport al Centrului de Rezistenţă Naţională din Ucraina.

#oficial_ucrainean #cetăţenia_rusă #acceptare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button