Război în Ucraina

Un oficial SUA a declarat că războiul în Ucraina nu se va încheia curând

Este puţin probabil ca războiul din Ucraina să se încheie prea curând, a declarat joi, 2 mai, oficialul american cu rangul cel mai înalt din domeniul informațiilor, Avril Haines, care a fost audiată în Comisia pentru serviciile armate din Senatul SUA, relatează Reuters, conform sursei.

Haines spune că preşedintele rus Vladimir Putin consideră că evoluțiile interne şi internaţionale tind să îi fie favorabile şi probabil că va continua cu tactici agresive în Ucraina, notează Ziare.com. Totuși, Ucraina va trebui, la un moment dat, să participe la discuţii cu Rusia pentru a pune capăt războiului, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene într-un interviu publicat joi. 

Ministrul britanic de Externe David Cameron a vizitat joi Kievul şi a anunţat intenţia Regatului Unit de a-şi reuni partenerii luna viitoare pentru a strânge fonduri cu scopul de a răspunde nevoilor militare ale Ucrainei, au anunţat serviciile sale, transmite Agerpres. El a spus că ucrainenii „au dreptul de a lovi în interiorul Rusiei”, potrivit Sky News, și este primul înalt oficial dintr-o țară din Vest care se pronunță fără echivoc în această chestiune.

„De doi ani și ceva, jumătate din lume nu face altceva decât să-l convingă pe Putin prin canale diplomatice să nu mai provoace și mai multă suferință Ucrainei”, a afirmat ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock. În cadrul unei întâlniri cu diplomatul de la Berlin, omologul său polonez, Radoslaw Sikorski a dezvăluit secretul că războiul din Ucraina s-ar putea sfârși, doar atunci când „Putin își va da seama că nu va câștiga”, o situație neprevăzută în prezent și este periculos să sperăm la alte acorduri cu Rusia.

Statele membre ale NATO s-au declarat joi “profund preocupate de activităţile rău intenţionate” ale Rusiei “întreprinse recent pe teritoriul Alianţei” şi care “constituie o ameninţare la adresa securităţii lor”, informează AFP. 

Forțele ruse întreprind acțiuni ofensive pe aproape toată lungimea linia frontului din Ucraina. Nu mai puțin de 106 confruntări s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, cele mai multe, 31, în direcția Avdiivka, unde armata ucraineană a rezistat asalturilor repetate ale trupelor Moscovei. În același timp, continuă loviturile aeriene rusești asupra infrastructurii din regiunile ucrainene, care provoacă victime în rândul populației civile, notează Libertatea.

Vladimir Putin consideră că evoluțiile interne și internaționale tind să îi fie favorabile și probabil că va continua cu tacticile agresive în Ucraina, dar este puțin probabil ca războiul să se încheie curând, a declarat joi cel mai înalt oficial american din domeniul informații, Avril Haines.

„Tacticile din ce în ce mai agresive ale lui Putin împotriva Ucrainei, cum ar fi loviturile asupra infrastructurii de electricitate, au scopul de a o convinge că dacă va continua să lupte nu va face decât să sporească pagubele pentru Ucraina și că nu are nicio cale fezabilă spre victorie. Probabil ca aceste tactici agresive vor continnua și este puțin probabil ca războiul să se încheie prea curând”, a spus directoarea Serviciului Național de Informații, a declarat în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului SUA, potrivit Reuters.

#război #Ucraina #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button