InternaţionalRăzboi în Ucraina

Un proiect de lege a fost introdus la Duma de Stat pentru a invalida transferul Crimeei către RSS Ucraineană în 1954

Un proiect de lege a fost prezentat Dumei de Stat pentru a recunoaște ca invalidă decizia de a transfera Crimeea din RSFSR în RSS Ucraineană în 1954. Documentul corespunzător a apărut în baza de date a camerei inferioare a parlamentului, transmite sursa.

Autorii documentului propun recunoașterea deciziei de a transfera Crimeea ca „ilegală, neconformă cu principiile fundamentale ale statului de drept și ale dreptului internațional”. Proiectul de lege prevede că decizia corespunzătoare a fost o „crimă politică” luată „cu încălcarea constituțiilor RSFSR și URSS”, precum și „fără a ține cont de voința poporului rus”.

Potrivit deputaților, transferul Crimeei trebuie recunoscut ca fiind ilegal nu numai „din motive de restabilire a justiției istorice”, ci și pentru a „tăi terenul de sub propaganda autorităților ucrainene, introducând teza „ocupației” din Crimeea în 2014.” După ce decizia din 1954 va fi invalidată, aliații Ucrainei „va fi mult mai dificil să susțină pretențiile [de la Kiev] de a returna Crimeea în Ucraina”, cred autorii proiectului de lege.

Autorii inițiativei au fost deputatul Konstantin Zatulin și senatorul Serghei Țekov (ambii din Rusia Unită). După cum a menționat Sota, Zatulin și-a propus de cel puțin trei ori în ultimii șapte ani să invalideze transferul Crimeei. Ultima dată când a făcut o astfel de propunere a fost în februarie 2024.

După prăbușirea URSS, Rusia a recunoscut integritatea teritorială a Ucrainei cu Crimeea ca parte a acesteia, ceea ce a fost confirmat, printre altele, de tratatele bilaterale. În 2008, Vladimir Putin, pe atunci premierul țării, a confirmat că Rusia recunoaște granițele Ucrainei. „Crimeea nu este un teritoriu disputat. Rusia a recunoscut de mult frontierele Ucrainei de astăzi”, a spus Putin atunci.

În 2014, Rusia a anexat Crimeea după ce acolo a avut loc un referendum, cu sprijinul Moscovei și în prezența trupelor ruse, în care, potrivit datelor anunțate oficial, majoritatea covârșitoare a populației a votat în favoarea aderării la Federația Rusă. Organizarea unui astfel de referendum era ilegitimă din punctul de vedere al constituției ucrainene. Comunitatea internațională, cu excepția câtorva țări, continuă să considere Crimeea ca parte a Ucrainei.

#transferul_Crimeei #Ucraina #lege

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button