Internaţional

Unde și când se va prăbuși racheta scăpată de sub controlul SpaceX?

O rachetă SpaceX scăpată de sub control se află pe un curs de coliziune cu Luna, după ce a petrecut aproape șapte ani rătăcind prin spațiu, spun experții. Racheta booster Falcon 9 a fost lansată inițial din Florida în februarie 2015, ca parte a unei misiuni interplanetare de a trimite un satelit meteorologic spațial într-o călătorie de milioane de kilometri, transmite sursa.

Dar după ce a terminat o ardere lungă a motoarelor și a trimis Observatorul climatic spațial de la NOAA pe traiectoria către punctul Lagrange (o poziție neutră din punct de vedere gravitațional, care este de patru ori mai departe decât Luna și în linie directă cu soarele), a doua etapă a rachetei a scăpat de sub control.

Racheta a mai trecut deja o dată pe lângă Lună

În acest stadiu, era suficient de departe încât să nu aibă suficient combustibil pentru a se întoarce în atmosfera Pământului, dar îi „lipsea energia necesară pentru a scăpa de gravitația sistemului Pământ-Lună”, a explicat meteorologul Eric Berger. „Deci a urmat o orbită oarecum haotică din februarie 2015”, a adăugat Berger.

Observatorii spațiului cred că această rachetă SpaceX scăpată de sub control (ceea ce înseamnă aproximativ patru tone de „deseuri spațiale”) este pe cale să se intersecteze cu Luna la o viteză de aproximativ 2,58 km/s în câteva săptămâni, scrie Digi24, cu referire la The Guardian.

Bill Gray, care scrie software pentru urmărirea obiectelor din apropierea Pământului, asteroizi, planete minore și comete, a spus că treapta superioară a lui Falcon 9 va lovi foarte probabil partea îndepărtată a Lunii, lângă ecuator, pe 4 martie.

Analistul de date a spus într-o postare recentă pe blog că obiectul „a trecut pe lângă Lună pe 5 ianuarie”, dar va avea „un impact pe 4 martie”. „Acesta este primul caz neintenționat (de gunoi spațial care lovește Luna) de care știu”, a adăugat Gray.

Această rachetă SpaceX scăpată de sub control va lovi partea îndepărtată a Lunii

Locul exact unde se va prăbuși racheta rămâne neclar din cauza efectului imprevizibil al luminii soarelui, care „împinge” racheta și a „ambiguității în măsurarea perioadelor de rotație”, care i-ar putea modifica ușor orbita.

„Aceste efecte imprevizibile sunt foarte mici. Dar se vor acumula de acum până pe 4 martie”, a scris Gray, adăugând că sunt necesare observații suplimentare pentru a rafina ora și locația exactă a impactului.

Potrivit lui Gray, coliziunea, cel mai probabil, va trece neobservată de pe Pământ. „O mare parte din Lună stă în calea observării evenimentului și, chiar dacă ar fi pe partea apropiată, impactul are loc la câteva zile după Luna Nouă”, a continuat el.

Jonathan McDowell, un astrofizician la Universitatea Harvard, a scris că impactul va avea loc pe 4 martie, dar că „nu va fi mare lucru”. Cu toate acestea, pasionații de spațiu cred că impactul ar putea oferi date valoroase.

Berger crede că evenimentul va permite observarea materialului subteran ejectat de prăbușirea rachetei. În schimb, Gray spune că „Știm deja ce se întâmplă când gunoiul lovește Pământul; nu sunt multe de învățat din asta”.

#SpaceX #rachetă #Ilon_Musk

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button