InternaţionalPoliticăRăzboi în Ucraina

Ungaria a blocat un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat că a refuzat decizia Uniunii Europene de a aloca Ucrainei asistenţă economică în valoare de 50 de miliarde de euro, transmite sursa.

„Rezultatul schimbului de noapte: veto asupra banilor suplimentari pentru Ucraina, veto asupra revizuirii bugetului multianual. Vom reveni asupra acestei probleme anul viitor, la summitul UE, după pregătirile corespunzătoare”, a scris Orbán pe X (fostul Twitter).

Informația că liderii țărilor UE nu s-au putut pune de acord cu privire la includerea asistenței pentru Ucraina în planul bugetar al UE a fost confirmată și de șeful Consiliului European, Charles Michel. Potrivit lui, o singură țară s-a opus acestui lucru. Michel nu a precizat care dintre ele, dar a adăugat că UE va reveni pentru a analiza problema la începutul anului viitor.

În același timp, scrie BBC News, premierul olandez Mark Rutte și-a exprimat încrederea că liderii UE vor putea conveni asupra asistenței pe termen lung pentru Ucraina anul viitor. „Încă mai avem timp, Ucraina nu va rămâne fără bani în următoarele câteva săptămâni”, a spus Rutte.

Anterior s-a aflat că Consiliul European a decis să înceapă negocierile cu Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeană. Premierul ungar Viktor Orban s-a opus în repetate rânduri. El a părăsit însă întâlnirea în timpul votării, ceea ce a permis liderilor UE să ia decizia de a începe negocierile, necesitând unanimitatea tuturor țărilor membre ale uniunii. După cum scriu Politico și Reuters, cancelarul german Olaf Scholz l-a convins pe Orban să părăsească întâlnirea.

#Ungaria #Ucraina #pachet_de_ajutor

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button