Societate

Unii moldoveni ar putea fi imunizați cu doza booster mai devreme. Ce spun unii experți

Moldovenii care s-au vaccinat cu Sinovac, Sinopharm și Johnson & Johnson pot primi doza booster mai devreme decât cei care s-au imunizat cu AstraZeneca, Pfizer și Sputnik. Sursă.

Aceștia au dreptul să ceară a treia doză după trei luni de la rapel dacă prezintă un test care indică zero anticorpi dobândiți după imunizare.

„ – La ce doză sunteți astăzi? – La revaccinare. – La booster? – Da. – De ce ați decis să veniți să vă vaccinați cu booster? – Pentru că am făcut test și arată că anticorpi nu sunt.”

În pofida deciziei autorităților de a administra doza booster pentru aceste categorii, experții susțin că testele la anticorpii împotriva COVID-19 nu sunt un indicator relevant despre imunitatea la virus, atât timp cât nu există o reglementare a indicilor în acest sens la nivel mondial. Astfel, studiile arată că aproape 5% din populația vaccinată poate să nu dezvolte anticorpi. În rest, cei sănătoși dezvoltă imunitate indiferent de vaccin.

„Aici ar fi trebuit să fie simplu în decizia de vaccinare – doza booster se recomandă la 180 de zile deci în cazuri excepționale poate fi făcut boosterul la 90 de zile și nicidecum nu poate fi conectată la titrul de anticorpi”, a relatat Ala Tocarciuc, expert internațional în sănătate publică.

Experții susțin că, în cazul în care moldovenii se vaccinează în patru luni cu trei doze de vaccin, deși au imunitate, ei vor avea și mai mulți anticorpi.

„Nu există dovezi sau standarde la nivel internațional, la nivel național mai mult unde la noi un laborator dă un anumit titru, alt laborator.”, a menționat Inga Pasecinic, membru al Comitetului Național de Imunizări.

Ba mai mult, aceștia spun că la noi de multe ori probele nu sunt prelevate corect, iar testele utilizate pot fi de proastă calitate.

„La anticorpi poate fi 0 în situații extrem, extrem de rare. Din practica mea este că reagenții nu citesc toți anticorpii şi din aceste considerente ei nu le găsesc.”, a adăugat Ala Tocarciuc, expert internațional în sănătate publică.

În aceste condiții, specialiștii consideră că autoritățile ar trebui să ofere prioritate celor care au mai mult de jumătate de an de la rapel. Asta pentru că toate studiile demonstrează că după acest interval de timp, imunitatea împotriva COVID-19 scade considerabil. Până acum, aproape un milion de moldoveni s-au vaccinat cu schema completă.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button