Internaţional

Uniunea Europeană a alocat 41 de milioane de euro pentru dezvoltarea forțelor armate ale Moldovei

UE a alocat 41 de milioane de euro din Fondul european de pace interguvernamental pentru dezvoltarea forțelor armate ale Republicii Moldova – fondurile vor fi utilizate pentru furnizarea de echipamente militare neletale pentru armată. După cum a raportat Ukrinform, astfel de informații au fost publicate pe site-ul web al Consiliului European.

„Consiliul UE a adoptat două măsuri în cadrul Fondului European de Pace (EPF) pentru sprijinirea forțelor armate ale Republicii Moldova și Ghana, cu scopul de a consolida securitatea națională, stabilitatea și reziliența sectorului de apărare. Pentru Republica Moldova, costul unui astfel de eveniment este de 41 de milioane de euro pentru 40 de luni. Fondurile vor fi folosite pentru finanțarea echipamentelor neletale în următoarele domenii: mobilitate, supraveghere aeriană, mijloace electronice de luptă și echipamente logistice”, se arată în mesaj.

Alături de finanțarea anterioară a Republicii Moldova în cadrul FME, o astfel de finanțare va avea ca scop creșterea eficienței operaționale a forțelor armate naționale și va contribui la alinierea acestora la standardele UE. În special, este vorba despre creșterea nivelului de interoperabilitate și a capacității forțelor armate de a proteja efectiv populația civilă în situații de criză și urgență.

Asistența oferită ar trebui, de asemenea, să consolideze capacitățile Moldovei în contextul participării acesteia la misiuni și operațiuni militare sub auspiciile Politicii Comune de Securitate și Apărare (PSAC) a UE.

Solicitarea pentru astfel de măsuri de sprijin a fost primită de UE din partea Republicii Moldova la 5 februarie 2023. Finanțarea menționată în valoare de 41 de milioane de euro va completa alte măsuri de sprijin adoptate de Uniunea Europeană în mai 2023, iunie 2022 și decembrie 2021.

„UE își aderă la obligațiile de a oferi tot sprijinul relevant Moldovei în rezolvarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și de a consolida rezistența țării, securitatea și stabilitatea acesteia în fața acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei. ”, se spune în comunicat.

Prin aceeași decizie, UE a alocat 25 de milioane de euro pentru 36 de luni pentru a sprijini forțele armate ale Ghanei pentru a consolida capacitatea țării de a proteja integritatea și suveranitatea teritorială, precum și pentru a proteja populația civilă a țării.

După cum s-a raportat, Fondul European de Pace a fost creat prin decizia UE din martie 2021 ca instrument interguvernamental în afara bugetului, care se formează pe cheltuiala contribuțiilor statelor membre. Acesta este destinat să finanțeze activitățile UE în contextul politicii externe și de securitate comune (PESC), pentru a menține pacea, a crește nivelul de stabilitate și securitate internațională.

Pe lângă Moldova și Ghana, Ucraina, Georgia, Uniunea Africană, Niger, Mozambic, Bosnia și Herțegovina și Mali au profitat de oportunitățile de finanțare din cadrul acestui fond interguvernamental al UE.

#Moldova #UE #forțe_armate #finanțare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button