Uniunea Europeană este pregătită să sprijine și să protejeze Republica Moldova dacă Rusia sau forțele politice locale loiale acesteia încearcă să destabilizeze situația din țară înaintea alegerilor parlamentare din toamnă. Acest lucru a fost declarat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă la Chișinău, în urma primului summit Republica Moldova-UE. La eveniment au participat și președinta țării, Maia Sandu, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, transmite sursa.
Von der Leyen a subliniat că Kremlinul duce un „atac monstruos” asupra Republicii Moldova – prin campanii de dezinformare și atacuri cibernetice. Ea a remarcat eforturile autorităților moldovene de a contracara aceste amenințări și a spus că UE va oferi țării instrumentele necesare și echipele de răspuns rapid pentru a respinge astfel de atacuri.
„Avem atât instrumente, cât și echipe operaționale împotriva amenințărilor cibernetice. Suntem pregătiți să apărăm Republica Moldova prin toate mijloacele disponibile”, a declarat șefa Comisiei Europene.
Antonio Costa, la rândul său, a subliniat că parcursul Republicii Moldova pentru aderarea la UE este o decizie democratică care trebuie respectată. „Suntem o uniune de democrații. Și așteptăm o altă democrație puternică în rândurile noastre – Moldova. Prin urmare, suntem obligați să protejăm și să consolidăm democrația atât în Europa, cât și în țara dumneavoastră”, a menționat el.
Președinta Maia Sandu a declarat că Uniunea Europeană oferă Moldovei un sprijin fără precedent în dezvoltarea sa. Potrivit acesteia, în același timp, în țară operează forțe ostile care încearcă să blocheze accesul la fonduri și parteneriate strategice.
„Kremlinul și vocile sale, inclusiv la Chișinău, încearcă să convingă oamenii că Moldova nu ar trebui să primească ajutor. Nu respectă alegerea poporului nostru, nu ne consideră egali. Nu știu ce este solidaritatea – doar șantaj și control”, a declarat șeful statului.
Primul summit UE-Moldova a avut loc la Chișinău pe 4 iulie. În ziua evenimentului, poliția a împiedicat o tentativă de perturbare a întâlnirii, care, potrivit forțelor de ordine, a fost desfășurată de „gruparea criminală Șor”. Un protest neautorizat a fost organizat în apropierea Reședinței de Stat, unde a avut loc summitul, dar a fost rapid reprimat. În aceeași zi, a fost primită o informație falsă despre o amenințare cu bombă pe aeroportul din Chișinău. Ministerul Afacerilor Interne a declarat că astfel de scenarii au fost prevăzute din timp, iar serviciile relevante au reacționat prompt.
Summitul a avut loc cu mai puțin de trei luni înainte de alegerile parlamentare, care la Chișinău sunt numite decisive. Autoritățile avertizaseră anterior despre posibile tentative de interferență din partea Rusiei și a politicienilor asociați cu Kremlinul, cu scopul de a destabiliza și influența rezultatele votului.
În acest context, organele de drept au efectuat percheziții ale unor persoane din anturajul politicianului fugar Ilan Shor. Ancheta este legată de tentative de mituire a alegătorilor și de interferență în procesul electoral programat pentru septembrie.
Foto: sursa