În cursul săptămânii, dronele au atacat de două ori complexul de afaceri din Moscova. Pe parcursul lunii, dronele au efectuat 16 lovituri asupra Rusiei și Crimeei anexate. Oficial Kievul nu confirmă implicarea Ucrainei în aceste atacuri, totuși, Volodymyr Zelenski a declarat deja că „războiul se întoarce treptat pe teritoriul Rusiei – la centrele sale simbolice și bazele militare”. Meduza a vorbit despre asta cu Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei.
— Comentând ultimul atac cu drone asupra Moscovei din 1 august, ați scris că „un război cu drepturi depline va trece în curând pe teritoriul „autorilor războiului” și tot ceea ce se va întâmpla în continuare în Rusia este un proces istoric obiectiv.” Acest proces are o fază următoare?
— Intensificare. Faza de testare a sistemelor rusești de apărare antirachetă s-a încheiat. Ucraina, din păcate, nu are capacitatea de a se proteja de rachetele cu care Rusia ne atacă, iar noi rezolvăm această problemă. Dar în Rusia, este, de asemenea, evident că nu există sisteme de apărare aeriană care să fie suficient de mobile pentru a respinge eficient astfel de atacuri. Prin urmare, următoarea etapă este extinderea unor astfel de atacuri.
Printre dronele [care atacă țintele rusești] există multe obiecte de artizanat, oamenii le fac ei înșiși și multe dintre ele cu o rază mică și timp de zbor. Pot fi lansate din regiunea Moscova sau din regiunile învecinate.
Mi se pare că acum unii oameni din Rusia încep să înțeleagă: puterea și verticala de management [în țară] sunt slabe, nu există nimeni care să ia decizii de criză, [Vladimir] Putin este slab și, în consecință, presiunea [pe regimul] poate fi crescut. Rezultatele le vedem prin aruncarea în aer a diferitelor obiecte, de exemplu, birouri militare de înregistrare și înrolare, după numărul de drone. Orice slăbiciune provoacă excese interne.
— Nu credeți că astfel de atacuri pot provoca o mai mare unitate a rușilor în jurul războiului: oamenii vor începe să-l susțină mai activ și să meargă pe front?
— Nu. Pentru că acest război habar n-are. Acesta este un război ocupațional fără sens. Astfel de războaie sunt construite pe ideea că poți jefui ceva și nu va trebui să plătești pentru asta. Ei sunt percepuți favorabil dacă oamenii nu sunt reprimați, banii lor nu sunt luați și oportunitățile nu sunt limitate. În Rusia, acum a fost lansat un proces care anulează complet loialitatea oamenilor față de acest război. Totul a început cu faptul că oamenii au mers în Ucraina să jefuiască, – acum sunt uciși acolo, iar acasă sunt reprimați și nu-i mai protejează de nimic.
Ei [rușii care susțin guvernul] iubesc acest război din Rusia, stând pe canapele. Dar nu le place când au mai puțini bani și trebuie să se limiteze în anumite obiceiuri, libertate de mișcare și chiar și ei pot fi luați pentru a lupta. Nu există nicio posibilitate ideologică de a uni oamenii în jurul acestui război.
— Ați spus că Ucraina nu trage rachete în Rusia Centrală, deoarece aderă la normele dreptului internațional și se bazează pe un război defensiv pe teritoriul său. În același timp, scrieți că în Rusia vor fi „din ce în ce mai multe drone, devastări, conflicte civile, război”. Există un scenariu în care Kievul își va reconsidera respingerea oficială a grevelor asupra Rusiei Centrale?
— Nu, nu vom lupta ca parte a unui război ofensiv și nu vom ataca instalațiile din Rusia. Pentru noi nu are sens. Este important pentru noi să intensificăm atacurile asupra infrastructurii ruse din teritoriile ucrainene ocupate, care, la rândul lor, vor provoca atacuri interne în interiorul Rusiei – dar nu ale ucrainenilor, ci ale elementelor de protest care manifestă deja modele de comportament mai agresive astăzi.
Trebuie să creștem cantitatea de distrugere în teritoriile ocupate de-a lungul liniei de apărare. După aceea, astfel de excese în Rusia vor lua avânt.
— Adică nu există niciun scenariu în care Ucraina să lanseze o rachetă la Moscova condiționată.
— Și ce ne va oferi – cu o lipsă de rachete? Rusia are o mulțime de rachete – cel puțin atunci când au început să atace structura energetică a Ucrainei, nu aveau lipsă de rachete. Avem o anumită lipsă de rachete și anumite restricții de distanță. Rusia, de exemplu, are rachete cu o rază de acțiune de 1,5-3 mii de kilometri, în timp ce noi avem rachete cu rază lungă de acțiune – aceasta este în cel mai bun caz 250-300 de kilometri. Acestea sunt lucruri complet incomparabile. Și ce probleme rezolvă?
Rusia și-a concentrat toate resursele reziduale pregătite pentru luptă în teritoriile ucrainene ocupate. Distrugând această resursă, noi, de fapt, lăsăm Rusia fără apărare pe piața internă. Adică în interior oricine poate intercepta această putere. Ceea ce se va întâmpla în cele din urmă. Poți vedea starea de spirit atât din partea liberală a societății, cât și din partea ultrapatrioților – ambii au o atitudine extrem de negativă față de Putin.
Apropo, [fondatorul Wagner PMC Yevgeny] Prigozhin s-a arătat strălucitor în mod neașteptat, [începând o rebeliune pe 23 iunie și] expunând punctele slabe ale sistemului. El a arătat că nu există forțe de securitate capabile să reziste la cinci până la opt mii de oameni înarmați. Și nimeni nu a vorbit nici măcar în apărarea lui Putin. Abia mai târziu, când a devenit clar că Prigozhin a luat o represiune ușor în afara scară, după 24 de ore toată lumea a început să vorbească [în sprijinul președintelui Rusiei].
— Și totuși, rachetele ajung în regiunile de graniță ale Rusiei.
— Rachetele rusești lovesc adesea regiunile de graniță cu Rusia. Știți de ce [trupele ruse] le lansează peste Marea Caspică? Pentru că 25-30 la sută din rachetele practic incapacitate cad în zona apei. Acest lucru li se întâmplă adesea cu lansarea S-300 și S-400, care aterizează în regiunile Belgorod, Kursk, Rostov.
[Dar] da, uneori ceva nebun zboară accidental [în regiunile de graniță cu Rusia]. Trupele ocupate sunt peste tot, iar noi le distrugem peste tot, inclusiv de-a lungul frontierei.
— Aș dori să vă întreb despre scopul dronelor. În ultimele zile, atacurile asupra orașului Moscova au devenit mai frecvente – acolo se află și Ministerul Dezvoltării Economice. Care sunt țintele atacurilor – sunt în primul rând facilități guvernamentale și militare?
— Trebuie să ne dăm seama cine lansează cu adevărat aceste drone și care este scopul lor. Pentru noi, de exemplu, interesează instalațiile militare, precum Ministerul Apărării sau anumite instituții militare, inclusiv cele situate la Moscova.
Pentru Ucraina, Ministerul Dezvoltării Economice nu este, ca să spunem ușor, un obiectiv prioritar. Dar pentru unele grupuri de putere interne – da. Trebuie analizat pentru ce se pot pregăti aceste grupuri de putere. Cred că Ministerul Dezvoltării Economice poate fi obiectul unui atac de către anumite grupuri din Rusia. Pentru că aceasta este o alegere ciudată a obiectelor de atacat – și de două ori.
— Plec de la faptul că dronele încă mai zboară la Moscova în interesul Ucrainei.
— Tot ceea ce zboară deasupra Moscovei nu este controlat și funcționează în interesul Ucrainei și a sfârșitului rapid al acestui război. Dar nu este un fapt că Ucraina moderează tot ceea ce zboară deasupra Moscovei.
— De ce credeți că atacurile cu drone au loc noaptea?
— Nu știu, aceasta este o întrebare pentru operatorii acestor drone. Atât de convenabil pentru ei, cred. Poate că se ghidează după minimizarea riscurilor pentru dispozitive: Rusia doarme noaptea.
— Acum despre obiectivele acestor atacuri. Ce credeți, care este sensul lor militar? Nu par să facă prea multe daune militare.
— Nu ar trebui să facă niciun rău. Din câte înțeleg oamenii din spatele acestor atacuri (subliniez din nou, Ucraina nu are nimic de-a face cu ei), aceste atacuri rezolvă o problemă fundamentală. Ei dovedesc același lucru pe care l-a dovedit rebeliunea lui Prigozhin: că sistemul de guvernare din țară și verticala de putere din Rusia este slabă, apărarea aeriană și sistemele electronice nu funcționează. Și că toată această legendă despre verticala rigidă a puterii a lui Putin este o ficțiune.
Mi se pare că autorii [atacurilor] de drone fac o faptă bună pentru cei care sunt gata să preia puterea în Rusia astăzi. Pentru că conflictul politic intern din Rusia este deja programat. Va fi o consecință a pierderii Rusiei în război.
— Ar trebui, de exemplu, locuitorii unei mici așezări fără instalații militare să se teamă de un atac cu drone sau rachete, credeți? Sau sunt în pericol deocamdată?
— Tot ceea ce privește infrastructura urbană sau rurală, unde nu există dotări militare – cred că nu există riscuri. În primul rând, toate teritoriile [ucrainene] aflate sub ocupație rusă sunt în mare pericol. Ținând cont de faptul că Rusia nu controlează procesele interne, există, desigur, riscuri semnificative acolo unde se află instalațiile militare [rusești]. Cele mai mari riscuri sunt în peninsula Crimeea. Prin urmare, este surprinzător că cineva merge acolo în vacanță.
Desigur, dacă mergi pe teritoriul ocupat în faza fierbinte a războiului, riscurile tale cresc – atât fizice, cât și legale. De-a lungul acestui pod sunt transportate marfă militară, obuze, muniție, rachete. Acesta este, de fapt, puntea cheie prin care se aprovizionează gruparea „Sudica” [de trupe rusești]. Pentru mine este un mister de ce civilii ar trebui să conducă în jurul unei instalații militare.
Dar în Rusia, aparent, puțini oameni știu că, de fapt, guvernul nu controlează cursul războiului, așa cum susține propaganda, iar riscurile pentru toată lumea sunt mult mai mari decât despre care vorbesc [oficial]. Apropo, am observat că recent Kremlinul și-a schimbat politica de informare: reduc cantitatea de informații despre război ca atare și oferă știri mai pozitive. Sunt mai puține strigăte de panică [despre poziția armatei ruse pe front] pe canalele de telegram care au fost auzite în urmă cu câteva luni.
Probabil pentru că Kremlinul înțelege că războiul va merge negativ [pentru Moscova] și trebuie să ieși cumva din el. Pentru a spune la un moment dat doar: „Asta e, am terminat – ne-am retras în regiunea Belgorod, dar am câștigat”. În principiu, o strategie rezonabilă: este timpul să-i învățăm pe ruși că vor câștiga doar când vor întoarce granițele anului 1991 Ucrainei.
— Referitor la tăcerea vocilor de panică – vă referiți la arestările susținătorilor activi ai războiului precum Strelkov?
— Da, acesta este un proces standard. Când statul nu moderează situația, încearcă să modereze componenta informațională. Timp de două treimi din război, ei [autoritățile ruse] nu au acordat atenție oamenilor [precum Strelkov], pentru că sperau să spargă Ucraina într-un fel sau altul. Acum au decis să creeze un alt mediu informațional în care nimeni să nu-i critice.
Radicalii [precum Strelkov], care vor să ducă războiul mai agresiv decât poate statul, fac mult mai mult rău autorităților. Acesta este singurul grup electoral care susține cu sinceritate războiul. Sunt pasionați de ura lor stupidă și creează cu zgomotul lor iluzia că întreaga țară susține [ideea conducerii ruse de a duce război].
Și din moment ce ultra-patrioții nu sunt de obicei oameni foarte cultivați, se pot comporta ofensiv. Ați menționat acest subiect Girkin – în ultimele sale discursuri, Putin arată ca o persoană rară. Întreaga întâlnire ultra-patriotică a început să se transforme într-un format atât de brutal, ofensiv, obscen.
Acum, pentru a ține acest lucru sub control, cele mai radicale [autorități ruse] vor fi distruse – băgate în închisoare sau vor dispărea undeva. Iar restul va fi strâns controlat și va încerca să se sincronizeze cu un singur sistem de propagandă.
#Mihail_Podolyak #interviu #intensificarea_atacurilor #Moscova #drone