Economie

USAID oferă echipamente și utilaje noi în valoare de 170 000 de dolari pentru vinificatorii din Moldova

16 vinării mici și medii din Republica Moldova, dintre care 10 membre ale Asociației Micilor Producători de Vinuri, au beneficiat din partea Proiectului USAID Agricultura Performanta în Moldova de echipamente performante și asistență tehnică pentru îmbunătățirea procesului de producere a vinurilor și sporirea calității vinului de autor. Utilajele noi, în valoare totală de circa 170 000 de dolari, includ fermentatoare de inox, vase de inox pentru stocarea vinului, baricuri, prese, sisteme de control a temperaturii și filtre de curățare și sterilizare a vinurilor. Sursă.

Noile echipamente permit gestionarea ușoară a procesului de producere a vinului în toate fazele de producere, garantează standarde igienice, permit maturarea vinului și sporirea calității vinului. Totodată, suportul oferit de USAID APM a generat investiții adiționale de circa 410 000 de dolari din partea vinarilor pentru perfecționarea procesului de producere a vinului. Tehnologiile îmbunătățite le permit micilor vinificatori să îmbutelieze vinurile oferind valoare adăugată produsului comercializat.

Nicolai Olărașu, care deține Crama Mingir, susține că echipamentul oferit de USAID APM îi permite să asigure un flux continuu de producere a vinului. Datorită noului echipament, vinăria își va îmbunătăți capacitățile de producere și speră să-și extindă vânzările în România, ceea ce îi va permite să construiască la cramă o sala de degustare pentru turiști. „În afară de echipament, am primit consultanță din partea experților de producere și marketing, am fost ajutați în crearea website-lui și materialelor de prezentare”, afirmă vinificatorul.

Vinăria Bahu, din satul Bahu, raionul Calarași, lansată de doi prieteni Mihai Iuzvac și Anton Deleu, a beneficiat de utilaj, care potrivit vinificatorilor, este crucial pentru îmbunătățirea calității vinului produs de Bahu Winery. În prezent, cele circa 3 000 de sticle de vin produse de vinărie sunt vândute prin intermediul vinotecilor, dar și la târgurile locale, însă vinificatorii susțin că utilajele primite le oferă perspective de dezvoltare și extindere a activității lor.

În anul curent, vinurile moldovenești au fost apreciate cu peste 1 150 de medalii în cadrul concursurilor internaționale, peste 200 de medalii revin micilor producători de vinuri din Moldova, membri ai Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button