Economie

Va scădea prețul la gaze naturale pentru consumatorii finali? Precizările Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu precizări, după ce în spațiul public au apărut discuții despre existența unor premise pentru scăderea prețurilor la gaze naturale pentru consumatorii finali, transmite sursa.

Potrivit ANRE, tariful depinde de prețul mediu ponderat anual de achiziție a gazelor naturale de la furnizorii externi, costul serviciului de transport al gazelor naturale, costul serviciului de distribuție al gazelor naturale, cheltuielile reglementate ale furnizorului, legate de serviciul de furnizare a gazelor naturale; și rentabilitatea reglementată a furnizorului.

„Prețul de achiziție a gazelor naturale inclus în structura prețului actual de furnizare a gazelor naturale (în vigoare de la 1 octombrie 2022) este în mărime de 926,94 USD/1000 m3.

Prețul estimat, la moment, pentru achiziția gazelor naturale în anul 2023, conform indicilor lunari publicați de platforma de tranzacționare TTF, cât și a structurii de achiziții de la Gazprom și Energocom este de 951 USD/1000 m3.

Totodată, prețul de achiziție a gazelor naturale de la Gazprom pentru luna ianuarie este unul preliminar, stabilit la valoarea de 1230 USD/1000m3, influențat în mare parte de modificarea componentei de mix petrolier”, subliniază Agenția.

Conform contractului de vânzare gaze naturale încheiat între Gazprom și Moldovagaz, componenta de bază a mixului petrolier se actualizează anual în baza prețurilor medii de export ale Gazprom pentru ultimele 9 luni ale anului precedent. În prezent, Gazprom a remis o indicație preliminară, urmând să revină cu prețul final, după încheierea evidenței anului 2022.

În acest context, ANRE a notificat Moldovagaz să solicite și să prezinte raportul de audit al Gazprom, care stabilește baza acestei componente de preț pentru anul 2023.

Prețul de procurare a gazelor naturale de către Moldovagaz și Energocom în luna decembrie 2022 a constituit 1094,44 USD/1000 m3. La moment nu este cunoscut prețul final pentru lunile ianuarie și februarie, întrucât Energocom achiziționează în continuare gaze naturale din piață, la prețurile actuale, astfel optimizându-și valoarea stocurilor.

Prețurile bursiere actuale influențează indicii de referință ai platformei de tranzacționare TTF pentru lunile următoare ale anului 2023 (Front Month Index), ca urmare, efectul scăderii actuale pe burse este deja considerat de către Agenție în calculul prețului estimativ mediu anual.

La fel, Agenția menționează că la ajustarea prețurilor reglementate de furnizare a gazelor naturale pentru anul 2023, conform Metodologiei, se va ține cont de actualizarea celorlalte componente de structură, cum ar fi tariful pentru serviciul de transport al gazelor naturale, pentru serviciul de distribuție, a cheltuielilor legate de activitatea de furnizare cât și a indicilor macroeconomici actualizați la prognoza anului 2023.

#gaz #energie #criză #preț

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button