Este bine cunoscut faptul că Gazprom livrează Republicii Moldova gaze naturale. Aceste volume sunt apoi direcționate de către Moldovagaz înspre Transnistria, regiunea care nu achită pentru ceea ce consumă.
Ceea ce stârnește curiozitatea în acest caz sunt sursele comerciale în baza cărora SA „Moldovagaz” poate exista. Totuși, directorul companiei, Vadim Ceban, a precizat, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, că natura contractului este în măsură să asigure „existența” companiei, alături de costurile de distribuție și furnizare suportate de consumatorii finali, transmite Jurnal.md.
Pare complicat de înțeles pentru cetățeanul de rând care sunt sursele de venit pe care își fundamentează existența compania Moldovagaz, în contextul în care Gazprom livrează gaze în Republica Moldova, gaze ce merg în regiunea transnistreană care, la rândul ei, nu achită pentru aceste volume. Totuși, Vadim Ceban a explicat că Moldovagaz trăiește din tarifele pentru furnizare și distribuție.
„Moldovagaz trăiește din activitatea în primul rând reglementată în baza licenței, procură gaze de la Energocom și furnizează către consumatori – asta ce ține de furnizare. Companiile – și Energocom, și Moldovagaz, și alți utilizatori de rețea – până în data de 19 septembrie achitau tarif de transport la Moldovatransgaz. Acum toți noi achităm la Vestmoldtransgaz. Și distribuția: toți, dumneavoastră, eu, orice consumator achită acest tarif de distribuție prin tarif final de furnizare a gazelor naturale la companiile care fac parte din complexul întreg al Moldovagaz. Cu asta și trăim”, a menționat Ceban.
Această formă de „existență” a Moldovagaz reiese chiar din însuși contractul semnat în ianuarie 2022, contract care mai stipulează, printre multe altele, și „schimbul” realizat între cele două maluri ale Nistrului. Acesta se referă la bine cunoscuta livrare de gaze gratuită pe care o realizează partea dreaptă, care a achitat pentru gaz, către partea stângă, care nu plătește pentru ceea ce consumă, dar livrează, în schimb, energie electrică pe malul drept.
„Contractul, în forma în care a fost aprobat în 2021 sau în 2022 în ianuarie, a fost aprobat de către acționari. Deci, acționarii – Gazprom, Guvernul, Transnistria – au aprobat așa formă de contract sub aceste condiții. Partea dreaptă achită, partea stângă nu achită, dar noi beneficiem de energia electrică de pe malul stâng. Între doi acționari stau forțele pacificatoare de pe Nistru. Cred că înțelegeți despre ce vorbim și în ce condiții activează Moldovagaz când vorbim despre guvernanță corporativă”, a precizat șeful Moldovagaz.