Vremea extremă continuă să afecteze Europa și alte părți ale lumii. În Elveția, ploile abundente au provocat alunecări de teren în Ticino, izoland o vale și forțând evacuarea a nouă persoane cu elicopterul. În nordul Italiei, Lombardia a fost lovită de vreme rea, fiind emis un cod portocaliu, transmite observatornews, conform sursei.
În contrast, Statele Unite se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate. În Las Vegas, mercurul a urcat la 46 de grade Celsius, parte a unui val de căldură care alimentează incendiile de vegetație. Anul 2024 este pe cale să devină cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, cu iunie fiind cea mai călduroasă lună de la începutul măsurătorilor, conform Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S).
„Acum estimez că există aproximativ 95% șanse ca 2024 să depășească 2023 și să fie cel mai călduros an de când au început înregistrările temperaturii suprafeței globale, la mijlocul anilor 1800”, a declarat Zeke Hausfather, cercetător științific la Berkeley Earth.
Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham al Imperial College din Londra, a adăugat: „El Nino este un fenomen natural care va apărea și dispărea mereu. Nu putem opri El Nino, dar putem opri arderea petrolului, gazului și cărbunelui”.
De asemenea, peste 1.000 de persoane au murit din cauza caniculei în timpul pelerinajului haj, iar decese au fost raportate și în New Delhi și Grecia. Fenomenul El Nino și schimbările climatice provocate de om sunt principalele cauze ale acestor temperaturi record. Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, în ciuda promisiunilor de reducere a încălzirii globale. În ultimele 12 luni, temperatura medie globală a fost cu 1,64 grade Celsius peste media perioadei preindustriale 1850-1900, potrivit C3S.