Analize și opinii

Viitorul Moldovei – în UE

Ieri, în Republica Moldova a avut loc un miting de amploare în sprijinul integrării europene a statului. Sute de cetățeni au ieșit la Chișinău pentru a susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Mitingul în sine a fost organizat înaintea sosirii a zeci de lideri europeni în Republica Moldova pentru un summit al comunității politice europene care va avea loc la 1 iunie. Radio Liberty Moldova a relatat că evenimentul a fost inițiat de președintele țării, Maia Sandu. Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a reușit, de asemenea, să facă o serie de declarații importante în cadrul mitingului.

Sandu a declarat că moldovenii vor să adere la UE și a numit termenul limită pentru aderare – 2030: “Am venit să spunem răspicat: moldovenii sunt europeni, locul Moldovei este în UE”. În timpul discursului său, Maia Sandu a acuzat Rusia, fără a numi direct țara agresoare, că a împiedicat dezvoltarea Moldovei timp de 34 de ani, inclusiv prin amenințări cu înghețarea energiei. Mai mult, Rusia susține în mod criminal “autoritățile” false din regiunea transnistreană ocupată și subminează situația politică internă din Găgăuzia, cu ajutorul adepților săi. De asemenea, Moscova continuă să amenințe în mod ilegal Chișinăul și guvernul moldovean și nu are de gând să înceteze deocamdată să-și finanțeze rețeaua de agenți din Moldova. Toate acestea dăunează nu doar integrării europene, ci și ordinii civile din țară.

Maia Sandu a menționat în discursul său războiul Rusiei împotriva Ucrainei, confirmându-și sprijinul pentru ucraineni. Ea a menționat că, chiar dacă Moldova nu poate contribui fizic prea mult la apărarea țării vecine, aceasta nu înseamnă că moldovenii nu susțin Ucraina în lupta sa împotriva agresorului. Mai mult, Maia Sandu a mulțumit public de mai multe ori personal, în numele poporului, Ucrainei, pentru faptul că armata și serviciile speciale ucrainene oferă asistență semnificativă Republicii Moldova.

Țara empatizează sincer cu poporul ucrainean și, de asemenea, apără, pe toate platformele diplomatice mondiale, dreptul Ucrainei la integritatea sa teritorială, pe care Rusia l-a încălcat pentru prima dată în 2014 prin ocuparea ilegală a Crimeei. Participanții la miting au aplaudat discursul președintelui, scandând “Vrem Europa!”, “Moldova europeană!” și “Glorie Ucrainei!”.

Roberta Metsola, șefa Parlamentului European, și-a exprimat sprijinul pentru Republica Moldova, declarând că UE așteaptă Moldova “cu inima și brațele deschise”. Din motive evidente, Moldova nu va putea obține statutul de membru deplin al UE în următorii ani, dar Sandu, Parlamentul European și experții politici, economici estimează că, în ritmul actual de integrare europeană, Moldova ar putea adera la UE până în 2030.

Anterior, Sandu a povestit într-un interviu pentru Moldova NonFiction motivele pentru care a început ieșirea țării din CSI: “Ceea ce s-a întâmplat în tot acest timp a arătat că nu a mai rămas nimic bun pentru Moldova în această comunitate… Când există blocaje, șantaj energetic, propagandă și când rf – pentru că cea mai mare problemă aici este Federația Rusă – nu respectă suveranitatea statului nostru, alegerea noastră, atunci trebuie să procedăm din interesele cetățenilor noștri”. În prezent, Republica Moldova se află într-un proces activ de părăsire a CSI, care a avut un efect negativ asupra țării timp de mulți ani. Odată cu eventuala încetare a apartenenței la organizația condusă de ruși, Moldova va reuși și mai mult pe drumul spre integrarea în euro.

#integrare #Moldova #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button