InternaţionalPolitică

Vladimir Zelenski propune organizarea unei întâlniri trilaterale cu Joe Biden și Vladimir Putin

Preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a propus o întâlnire în trei – eventual virtuală – cu omologii săi american, Joe Biden, şi rus, Vladimir Putin, în vederea dezamorsării crizei de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia.

Despre aceasta a anunţat vineri consilierul său, Andrii Iermak, transmite sursa citată.

„Preşedintele Zelenski i-a propus preşedintelui Biden, iar noi credem că acest lucru se poate face, să organizeze o întâlnire trilaterală, poate prin videoconferinţă, între preşedintele Biden, preşedintele Zelenski şi preşedintele Putin”, a anunţat Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, la un eveniment organizat de centrul de reflecţie Atlantic Council. 

„Aşteptăm în continuare răspunsul părţii ruse, însă partenerii noştri americani ne-au primit propunerea cu un anumit interes”, a declarat el.

„Cred că este o propunere proactivă, care implică Ucraina în negocieri. Dacă este vorba despre discutarea arhitecturii de securitate în Europa, este necesară implicarea Ucrainei”, a apreciat Iermak.

Zelenski a îndemnat marţi la organizarea unui summit cvadripartid Kiev-Moscova-Paris- Berlin pentru „a se pune capăt războiului” cu separatiştii proruşi din regiunea Donbas, în sud-estul Ucrainei.

O serie de reuniuni la nivel înalt, săptămâna aceasta, între occidentali şi ruşi, nu a condus, în acest stadiu, la o îndepărtare a riscului unui nou război în Ucraina, notează AFP.

Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi Ucraina se tem că Rusia pregăteşte o nouă invazie după ce a comasat circa 100.000 de militari pe flancul său vestic.

Rusia susţine că nu intenţionează că invadeze ţara vecină, dar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi mai mulţi oficiali de rang înalt de la Moscova au ameninţat cu măsuri „tehnice” şi „militare”.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button