Federația Rusă a investit deja 200 milioane de euro în campaniile de dezinformare operate de rețelele „Matrioșka” și „Pravda” în Republica Moldova. Scopul acestor acțiuni este influențarea alegerilor parlamentare care vor avea în această toamnă. Declarațiile au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, în cadrul unei conferințe de presă din 23 aprilie, transmite sursa.
„Pentru Guvernul R. Moldova aceste rețele de dezinformare („Matrioșka” și „Pravda” – n. r.) nu sunt o surpriză: știm de unde vine, știm ce urmăresc și știm ce periculoase pot fi. Sunt informații necurate răspândite premeditat în satele și orașele Moldovei, cu un singur scop – să dezbine societatea moldovenească. (…) Desigur că aceste rețele folosesc site-uri clonă, pagini false, titluri șocante. Totul pentru a slăbi încrederea oamenilor în stat, în instituții, în ideea că putem merge înainte împreună și reușim prin munca pe care o facem onest. Mai nou, vedem aceste falsuri și peste hotare, acolo unde trăiesc moldovenii noștri. Mesajele sunt preluate de presa internațională pentru că par credibile, dar nu sunt verificate de fiecare dată. Sunt ambalate frumos, dar conțin dezinformări.
Federația Rusă, potrivit documentărilor făcute de instituțiile noastre, a investit deja 200 milioane de euro în propagandă și dezinformare, ceea ce este 1% din PIB-ul Moldovei. (…) Miza este clară: este vorba inclusiv despre alegerile parlamentare care se vor întâmpla în toamna acestui an”, a declarat Daniel Vodă.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat și ce poate face fiecare cetățean pentru a contribui la combaterea dezinformării.
„Să spunem și să viralizăm adevărul. Să-l spunem clar, verificat, la timp. La această etapă autoritățile lucrează și la programe media de gândire critică, lucrăm cu profesorii care predau educația media în școli, cu comunitatea de jurnaliști din țara noastră, pentru că sunt foarte mulți colegi care se ocupă cu demontarea acestor falsuri, care vin să dezbine societatea noastră. Dar cel mai important este interacțiunea sinceră și onestă cu cetățeanul – cei care duceți mai departe mesajul corect. Și aici avem nevoie de mai multă vigilență. Oamenii când au ceva grav să se întrebe dacă oare este adevărat sau dacă acest lucru contribuie cumva la interesele R. Moldova. Și dacă nu se confirmă acest lucru nu răspândiți, nu dați mai departe aceste mesaje, ca să rupem lanțul dezinformării. Și un alt îndemn de la noi este să nu lăsați minciuna să circule mai repede decât adevărul”, a precizat el.
#Vodă #dezinformare #Rusia