Politică

Volodimir Zelenski, nu e sigur că autoritățile din Transnistria vor cere alipirea la Rusia

Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, nu e sigur că autoritățile separatiste vor cere alipirea la Rusia, la reuniunea din 28 februarie, a așa-numiților deputați ai sovietului suprem de la Tiraspol. Declarația a fost făcută pe 25 februarie, în cadrul unei conferințe de presă la forumul „Ucraina. Anul 2024”, menționează sursa.

Potrivit lui Zelenski, autoritățile din Republica Moldova nu au cerut ajutorul Ucrainei în acest sens.

„În primul rând, avem război. În al doilea rând, ne luptăm cu Federația Rusă. Moldova nu s-a adresat la noi cu astfel de solicitări, în al treilea rând. Al patrulea – nu sunt sigur că săptămâna viitoare, cineva din regiunea transnistreană va face asta. Nu sunt sigur în baza informațiilor pe care le am”, a declarat liderul de la Kiev.

TV8.md reamintește că pe 22 februarie, un politician de opoziție din stânga Nistrului, Ghenadie Ciorba, a declarat că, pe 28 februarie, autoritățile separatiste vor cere alipirea la Federația Rusă în cadrul unui congres:„Ei nu au anunțat nimic deschis. Formal pe agendă este trecut faptul că condamnă acțiunile Chișinăului, dar am informații aproape 100% veridice că în cadrul reuniunii, va fi supusă votului o adresare lui Putin cu privire la acceptarea Transnistriei în componența Federației Ruse”.

Precizăm că Ghenadie Ciorba se crede victima sistemului separatist. În urma unui protest pașnic, în 2020, acesta a fost băgat în pușcărie, fiind eliberat după un an în urma presiunilor din exterior.

Guvernarea de la Chișinău, însă, este mai optimistă. Într-un comunicat, Biroul politici de reintegrare a subliniat că în prezent nu există temei să credem că situația din regiunea transnistreană s-ar putea deteriora. De asemenea, Chișinăul este convins că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți.

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, nu crede că regiunii transnistrene îi arde acum de unire cu Rusia. Expertul consideră că reuniunea din 28 februarie, a așa-numiților deputați ai sovietului suprem de la Tiraspol, este mai degrabă un răspuns la noul Cod Vamal. El a ținut să precizeze că astfel de congrese au mai avut loc și anterior, iar în trecut, Tiraspolul a mai cerut aderarea regiunii separatiste la Federația Rusă, lucru care nu s-a întâmplat. 

Iar președintele WatchDog, Valeriu Pașa, a menționat că mesajele privind intenția regiunii transnistrene de a discuta anexarea la Federația Rusă, ar fi cel mai probabil parte a unei ample campanii de dezinformare:„Tot ceea ce circulă în legătură cu așa-numitul congres al deputaților de toate nivelurile din regiunea transnistreană seamănă mai mult cu o operațiune de dezinformare sau mai bine spus de influențare a opiniei publice. Cred că este un mix de interpretări exagerate ale declarațiilor politicianului din regiunea transnistreană Ghenadie Ciorba. Atrag atenție că acesta nu a afirmat precum că ar avea informații concrete că este un scenariu prin care acești deputați urmează să ceară alipirea la Federația Rusă. El doar a făcut o deducție a presupus da și este important să înțelegem acest lucru”.

Recent, și Serviciile Secrete ale Ucrainei au menționat că nu există motive de îngrijorare vizavi de zvonurile potrivit cărora la Congresul din 28 februarie al reprezentanților așa-zisei puteri din stânga Nistrului, Tiraspolul ar urma să îi ceară lui Vladimir Putin anexarea regiunii separatiste. Kievul susține că potrivit informațiilor pe care le deține, la congres vor fi discutate subiecte de pe agenda politică a Republicii Moldova, iar reprezentanții Tiraspolului vor invoca faptul că regiunii transnistrene nu îi sunt protejate interesele economice, aflându-se sub presiune. 

La congresul, convocat pe 28 februarie, sunt așteptați aproximativ 600 de participanți, aceștia fiind așa-ziși deputați ai sovietului suprem de la Tiraspol, aleși din consiliile raionale și orășenești.

#congres#Zelenski#Transnistria

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button