Politică

Maia Sandu dezvăluie că s-a consultat cu multă lume când a decis dizolvarea Parlamentului: Printre aceștia sunt și trei foști șefi de stat

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, dezvăluie că pe lângă societatea civilă, s-a consultat cu trei foști șefi de stat atunci când a dizolvat Parlamentul, în primăvara anului trecut. Este vorba despre primul președinte al țării, Mircea Snegur, despre Nicolae Timofti și comunistul Vladimir Voronin, transmite sursa.

„Eu m-am consultat cu multă lume, deci am avut consultări cu membri ai societății civile, am avut mai multe runde de discuții despre cum vede lumea situația și atunci colegii au reușit să îmi facă legătura cu trei foști președinți și i-am întrebat pe fiecare din ei cum văd situația și cum ar proceda ei”, a declarat președinta Maia Sandu într-un interviu „Fără protocol”, acordat jurnalistului Dorin Galben. 

„Domnul Voronin mi-a răspuns la telefon, nu îmi amintesc exact ce mi-a spus, probabil că trebuie să discut și cu fracțiunile parlamentare, dar și să analizez opțiunea alegerilor anticipate, ceva în sensul ăsta”, a adăugat șefa statului în cadrul aceluiași interviu.

Maia Sandu a mai spus că dizolvarea fostului Legislativ a fost un pas deloc ușor., dar că a avut încredere că lucrurile vor reintra în normalitate. 

„A fost un prag înalt și destul de greu de trecut și în momentul în care l-am trecut a fost această satisfacție. Am avut această încredere că lucrurile se vor întâmpla bine, pentru că exista în societate acest sentiment de victorie sau de știri bune, dar bineînțeles că mi-am făcut griji. Cred că mi-am făcut mai multe griji decât la prezidențiale, știind ce înseamnă să lucrezi cu un Parlament împotriva țării, pentru că asta a fost experiența de jumătate de an, până la alegerile din iulie. Mi-am dat seama cât de dramatic poate fi dacă ai un Parlament care nu împărtășește aceleași viziuni în sens de transformare, în reforma justiției, de combatere a corupției și ar fi fost un mandat foarte greu de dus și cu foarte puține rezultate, dacă rămâneam cu un Parlament toxic”, a menționat președinta țării. 

Președinta Maia Sandu a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului la sfârșitul lunii aprilie 2021 și a stabilit pentru 11 iulie data alegerilor anticipate. S-a întâmplat după ce Curtea Constituțională a declarat ilegală introducerea stării de urgență în Republica Moldova și a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button