InternaţionalRăzboi în Ucraina

Voluntari din România și Moldova în prima linie a frontului ucrainean: Ofensiva din regiunea rusă Kursk

Voluntari români și moldoveni luptă alături de ucraineni în ofensiva din regiunea rusă Kursk. Forțele ucrainene speră să cucerească cât mai mult teritoriu, a declarat pentru Digi24.ro „Getotac”, comandantul operativ al grupului Romanian Battlegroup „Getica”. Militarul român a subliniat că ofensiva ar trebui să dureze cât mai mult pentru că Rusia, care a declanșat o invazie ilegală în Ucraina, trebuie să suporte consecințele. De asemenea, „Getotac” a precizat că Rusia este hotărâtă să localizeze și să înfrângă gruparea Getica.

Retras la 20 de kilometri de linia frontului, „Getotac” a înregistrat un clip video pentru a le transmite românilor că sunt bine. Ei desfășoară acțiuni de recunoaștere aeriană, utilizând drone specializate, de-a lungul întregii linii a frontului de est.

Federația Rusă este din ce în ce mai pornită să ne localizeze și să termine cu noi, din ce înțelegem din anumite surse. Vă mulțumim tuturor românilor, sperăm să ne vedem cu bine, sperăm ca războiul să se încheie cât mai repede, sperăm ca și orice alt soldat în armata ucraineană la pace. Să nu creadă lumea că vrem război. Romanian Battlegroup Getica este bine, suntem în efectiv complet, nu avem pierderi deocamdată, și sperăm să facem o campanie de toamnă cât mai bună”, a declarat voluntarul român.

Grupul de luptă „Getica” (Romanian Battlegroup Getica) este format din militari voluntari din Republica Moldova și România. Inițial, din acest grup făceau parte circa 300 de moldoveni și 50 de români, a povestit Europei Libere Sergiu Luncaș, unul dintre fondatori. Potrivit lui, ideea grupului de luptă „Getica” a apărut după o misiune la Bahmut, când mai mulți colegi de-ai lui Sergiu, de alte naționalități, au început să-și formeze propriile echipe, cum a fost cazul lituanienilor sau belarușilor.

Urma să mai vină pe câmpul de luptă voluntari din România, iar Sergiu i-a ajutat la pregătirea lor. Li s-a alăturat și Radu Hossu, un voluntar din România decorat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care le-a promis să-i ajute cu echipamente și alte necesități.

Membrii grupului „Getica”, ca și toți ceilalți voluntari care se alătură forțelor ucrainene, trec mai întâi prin instrucții la poligon și sunt verificați de către serviciile speciale. Apoi sunt angajați de către Ucraina, primind livret militar și salariu lunar.

Pe frontul din Ucraina luptă moldoveni voluntari atât pentru Ucraina, cât și pentru Federația Rusă. Potrivit unui alt articol scris de Europa Liberă, moldovenii care luptă pe frontul ucrainean se împart în câteva categorii: sunt moldovenii recrutați în organizațiile militare separatiste din regiunile ocupate ale Ucrainei și organizațiile militare private străine și rusești, moldovenii înrolați în legiunea internațională care apără Ucraina și cetățenii moldoveni înrolați în armata Federației Ruse.

De la începutul războiului din Ucraina, lansat de Rusia pe 24 februarie, presa a scris despre zeci de cetățeni moldoveni implicați în acțiunile militare pe frontul ucrainean. Numărul exact nu a putut fi confirmat niciodată, întrucât o parte dintre ei, dacă se deconspiră, riscă să ajungă la pușcărie pentru mercenariat.

#Kursk #ofensiva #moldoveni

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button