InternaţionalRăzboi în Israel

Washington Post a aflat că Hamas se pregătea pentru a doua fază a atacului asupra Israelului

Militanții Hamas, care au atacat Israelul pe 7 octombrie, se pregăteau să se deplaseze mai adânc în țară în orașe mai mari dacă primul atac avea succes. Acest lucru a fost raportat de The Washington Post, citând mai mult de 10 surse – foști și actuali oficiali de informații și securitate din patru țări din Vest și Orientul Mijlociu, transmite sursa.

„Plănuiau o a doua fază, inclusiv în marile orașe și baze militare israeliene”, a declarat un înalt oficial israelian, sub condiția anonimatului.

În timpul atacului din 7 octombrie, echipele de asalt Hamas au pătruns adânc în teritoriul israelian până în orașul Ofakim, situat la jumătatea distanței dintre Fâșia Gaza și Cisiordania (la aproximativ 25 de kilometri de granița fâșiei). Surse susțin că una dintre grupurile militante a găsit informații și hărți care indică faptul că teroriștii se pregăteau să avanseze până la granița din Cisiordania. Militanții au găsit instrucțiunile corespunzătoare, precum și provizii de alimente, muniții și arme care ar putea dura câteva zile. În plus, informații suplimentare despre planurile Hamas au fost furnizate de mai mulți teroriști care au fost capturați în viață.

După cum notează The Washington Post, din declarațiile publice și informațiile primite prin canale private, se poate concluziona că, chiar și în Hamas, nu toată lumea se aștepta ca atacul din 7 octombrie să fie atât de mare și că aproape toate grupurile de asalt ar avea rezultate obiectivele lor. Atacul a fost pregătit în strict secret; unele dintre detaliile sale nu erau cunoscute nici măcar de conducerea politică a Hamas și de aliații săi din Iran, ci doar de comanda aripii militare a organizației.

Cu toate acestea, conducerea de vârf a Hamas, potrivit interlocutorilor publicației, a sperat că atacul nu se va limita la luarea de ostatici. Potrivit surselor The Washington Post, Hamas a planificat ca acțiunile militanților care au efectuat masacrul și luarea de ostatici să provoace un răspuns puternic din partea Israelului, inclusiv o operațiune la sol în Fâșia Gaza și să provoace, de asemenea, violențe în Cisiordania și duce la conflicte mai ample în întreaga regiune.

Potrivit ultimelor date, teroriştii au ucis aproximativ 1.200 de persoane şi au luat ostatici aproximativ 240. În timpul contraatacului, armata israeliană a ucis aproximativ o mie și jumătate de militanți. Cu toate acestea, scrie The Washington Post, mulți militanți Hamas implicați în atac s-au putut întoarce în Fâșia Gaza cu mașini, motociclete și mașini de golf furate.

#Hamas #Israel #atac

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button