Internaţional

Zece evenimente mondiale care au marcat anul 2021

Cu siguranță, anul 2021 a fost unul cel puțin interesant, dacă nu intens. Pe parcursul anului, umanitatea s-a confruntat cu o serie de evenimente printre care emisiile de CO2, golurile lui Messi şi Ronaldo, vânzările de artă contemporană, podul aerian gigantic realizat de SUA şi aliaţii lor pentru evacuarea afganilor care au colaborat cu occidentalii şi nu în ultimul rând preţul gazului care a atins un nivel record în decembrie. Sursă.

Acestea sunt doar câteva dintre cele zece evenimente alese de France Presse drept superlativele anului 2021.

CO2 provenit din incendii

Incendiile au făcut ravagii în timpul verii, în special în America de Nord, provocând emisii-record de CO2 în iulie aproape 1.258 de megatone şi august aproape 1.384,6 megatone la scară planetară, potrivit programului UE de observare al Terrei Copernicus, care pune această situație pe seama încălzirii climatice.

Preţul gazului, la vârf

Relansarea economică mai puternică decât se anticipa, cererea puternică din Asia şi nivelul scăzut al stocurilor europene s-au conjugat şi au dus la o creştere fără precedent a preţului gazului. Cursul de referinţă european de la hub-ul olandez TTF a atins pe 21 decembrie nivelul de 187,78 de euro megawatt-oră, o premieră, stimulat de cererea sezonieră şi de tensiunile geopolitice între principalul furnizor, Rusia, şi clienţii săi.

Pod aerian gigantic

SUA au încheiat, în august, 20 de ani de prezenţă militară în Afganistan, printr-un pod aerian gigantic, depăşindu-l pe cel de din Saigon de la sfârşitul Războiului din Vietnam, dar insuficient pentru a-i repatria pe toţi afganii care au lucrat pentru occidentali şi sunt ameninţaţi de regimul taliban.

Evacuarea a permis plecarea a 123.000 de civili afgani şi străini, faţă de 55.000 de persoane evacuate din Vietnamul de Sud în 1975.

Superputerea chineză

China a efectuat în 24 de ore, la începutul lui octombrie, un număr record de incursiuni militare aeriene, peste 50, în spațiul taiwanez, reafirmându-și astfel statutul de superputere, la două săptămâni după anunţarea unui pact militar între Australia, Regatul Unit şi SUA care viza limitarea expansionismului chinez în Oceanul Pacific.

Blocaj monstru în Canalul Suez

Cu o lungime de patru terenuri de fotbal și înalt cât un imobil de 20 de etaje, portcontainerul Ever Given a eşuat pe 23 martie în Canalul Suez, blocând tot traficul pe această axă maritimă esențială.

Șase zile au fost necesare pentru degajarea navei și deblocarea ambuteiajului fără precedent care a afectat 422 de nave încărcate cu 26 de milioane de tone de mărfuri, ceea ce ilustrează dificultățile de aprovizionare legate de pandemia de COVID-19.

Entuziasm pentru bitcoin

Bitcoin a atins cel mai ridicat nivel istoric în toamnă, adică aproape 68.513 de dolari pe 9 noiembrie, semn al entuziasmului crescând al investitorilor pentru criptomonede, văzute de unii drept un mijloc de a se proteja împotriva marii creşteri a inflaţiei, care a atins în octombrie în SUA cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani.

Vânzările de artă contemporană

Care este punctul comun între pictura Fridei Kahlo, a lui Pierre Soulages şi Banksy? Lucrările lor au atins cele mai mari cote la licitaţiile din acest an, precum un autoportret celebru al artistei mexicane, adjudecat, în noiembrie, la New York, cu 34,9 milioane de dolari.

Sumele atinse la vânzările de artă contemporană nu au fost niciodată atât de ridicate (2,7 miliarde de dolari în 2020-2021), stimulate în special de explozia pieţei operelor digitale unice certificate, aşa-numitele „NFT”, care pot fi stocate în telefonul mobil.

Turişti în spaţiu

William Shatner, căpitanul Kirk al navei spaţiale din serialul Star Trek, se numără printre cei până la 30 de civili care s-au deplasat în spaţiu în 2021. Actorul chiar a devenit, la 90 de ani, călătorul spaţial cel mai în vârstă.

Niciodată lista turiştilor spaţiali nu a fost atât de lungă, cu zboruri organizate de companiile private ale miliardarilor Jeff Bezos (Blue Origin), Elon Musk (SpaceX) şi Richard Branson (Virgin Galactic), dar şi de agenţia spaţială rusă Roscosmos.

Ronaldo versus Messi

Două legende în viaţă ale fotbalului, portughezul Cristiano Ronaldo și argentinianul Lionel Messi şi-au împărţit recordurile în septembrie: Ronaldo a devenit cel mai bun marcator din toate timpurile la o echipă naţională cu 115 goluri şi europeanul cel mai selecționat cu 184 de selecţii, în timp ce Messi l-a depăşit pe brazilianul Pele în topul celor mai buni marcatori ai unei selecţionate latinoamericane cu 79 de goluri și şi-a ridicat la șapte recordul de Baloane de Aur câștigate.

Canalul Mânecii şi Everestul

Nepalezul Kami Rita Sherpa şi-a ameliorat în mai, la 51 de ani, propriul record al numărului de ascensiuni pe Everest, cu o a 25-a expediţie încununată de succes pe acoperişul lumii, în timp ce australiana Chloe McCardel, de 36 de ani, a devenit în octombrie persoana care a traversat Canalul Mânecii de cele mai multe ori, nu mai puţin de 44.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button